”Vinner nog flest lopp när jag kör invändigt”

Kusklöftet Felicia Molin startar i Ungdoms-SM på Åby

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Lena Emmoth / TR BILD
Felicia Molin, 22, startar i Ungdoms-SM på Åby (V75–5)

TRAV

22-åriga travtalangen Felicia Molin har haft ett strålande år hittills.

På lördag kan hon förbättra siffrorna ytterligare genom att ta årets andra V75-seger när Ungdoms-SM avgörs på Åby.

– Jag hade faktiskt inte tänkt på att jag skulle komma med i år, säger hon till Trav365.

Felicia Molin har haft sitt bästa år som kusk hittills och närmar sig miljonen inkört.

Hon är uppvuxen i en travfamilj där hon redan som barn kom i kontakt med ponnytravet tillsammans med sin två år yngre syster Alice, som också kör travlopp.

22-åringen har trots sin unga ålder redan jobbat som skötare hos Per Lennartsson, Sofia Aronsson och Thomas Uhrberg.

Men för ett par år sedan tröttnade hon på livet som skötare och återvände till Stockholm där hon hjälpte sina föräldrar (Thomas och Solveig) som också är travtränare.

För att ytterligare befästa travets inverkan i Felicias liv var det just på stallbacken som hon träffade Gävletränaren Kristofer Jansson.

Nu ett år senare lever de ihop tillsammans och driver en egen träningsverksamhet i Storvik, strax utanför Gävle.

”Väldigt tacksam”

Det lilla stallets siffror har i år ökat markant och Felicia ser ljust på framtiden.

– Det har verkligen gått jättebra i år. Vi hjälps åt hemma på gården och hästarna har fått hålla sig friska. De har tränat bra och det är många som presterat bra under året även om Raja Ribb är den som sticker ut. För mig som kusk har jag fått många fina chanser och då har resultaten också kommit, säger hon och berättar vidare:

– Bland annat har bröderna Ekerum som är hästägare valt att satsa på mig. Det är sådant som betyder otroligt mycket för någon som mig. Jag är väldigt tacksam för det förtroendet dom gett mig.

Det verkar som om både du och Kristofer höjt er sedan ni träffade varandra. Ligger det något i det?

– Jag tycker vi kompletterar varandra bra. Båda har överträffat fjolårets siffror och hästarna går fint. Vi har ett litet antal hästar som vi är nöjda med och dessutom har vi tagit in tre ettåringar, plus en till som är på väg. Det känns jättekul att fylla på underifrån. Tanken är att de ska bli andelshästar.

Kristofer Jansson och Felicia Molin driver en egen träningsverksamhet ihop
Foto: Privat
Kristofer Jansson och Felicia Molin driver en egen träningsverksamhet ihop

– Kristofer är mer lugn och tillbakadragen och jag är nog den som är mer utåtriktad och tar mer plats. På det sättet matchar vi varandra väl.

Felicia arbetar deltid som personlig assistent men det råder ingen tvekan om vad hon helst av allt vill göra i framtiden.

– Just nu jobbar jag som vikarie och det blir några pass då och då. Det går just nu bra att kombinera men det är med hästar jag vill jobba. Drömmen är att en dag bli tränare. Jag lär mig väldigt mycket av Kristofer just nu.

Felicias främsta merit som kusk var när hon i somras vann silverdivisionen på V75 i Bollnäs.

Travparets reklamhäst Raja Ribb galopperade i starten men kunde ändå vinna loppet efter en sanslös avslutning.

”Blev förvånad”

På lördag har hon chansen att ta ytterligare en skalp på V75 då hon är en av de kuskar som deltar i Ungdoms-SM – med hästen Point Zero.

– För två, tre år sedan blev jag faktiskt ganska besviken när jag inte fick köra i just det här loppet. Men just i år har jag inte tänkt så mycket på det utan jag blev lite förvånad när jag blev tillfrågad. Mats och Magnus Djuse var uppsatta men de valde andra hästar.

Hästen tränas av hemmaprofilen Mikko Aho och startar från spår nio – över distansen 2 140 meter med bilstart.

– Det var faktiskt Iina Aho som finns i stallet som hörde av sig till mig. Jag tackade ja och det ska bli jättekul. Jag har ju aldrig kört hästen tidigare men vet att han har gjort det bra på slutet. Mikko har ett stall i form och sedan höll han mycket bra då han blev tvåa senast på Axevalla.

Vad tänker du om loppet på lördag och vad skulle en titel betyda för dig?

– Självklart skulle det vara jättestort att vinna ett SM-tecken. Det är ju en sån dag då alla blickar riktas mot en och du syns på ett helt annat sätt. Vi får se hur det blir med taktiken men rent generellt tycker jag faktiskt jag vinner flest lopp när jag kör invändigt. Men hur det blir på lördag vet jag inte än.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN