”Blir en jävla löjlig nivå – inte värdig sporten”

Bergh i stor intervju om kärleken till USA, domardebatten och V75-chanserna

Uppdaterad 2021-08-14 | Publicerad 2021-08-13

Robert Bergh.

Robert Bergh vann tre V75-lopp den gångna helgen och laddar nu mot både Åby Stora Pris och Jubileumspokalen.

Själv är han dock avstängd på lördag och tvingas se Mindyourvalue W.F. från sidan.

– Avstängningen var under all kritik. Det blir en jävla löjlig nivå som inte är värdig sporten, säger Robert till Trav365.

Robert Bergh fortsätter att gå som tåget och kammade den gångna helgen hem hela tre V75-vinster med Condior, Lome Storm och en viss Hail Mary. Inte undra på att han är på ett toppenhumör när Trav365 når honom på telefon några dagar senare.

– Det var kul att det gick så bra. Fina hästar och fina chanser, men det var skönt att det sitter också. Condior har löpt bra men de där sista loppen hade han gått över och blivit seg, så det var läge att testa lite nytt. Han utrustades med helstängt och urryckare för första gången i min regi. Jag hade på känn att detta skulle bli bra då vi testat urryckare i jobb inför den starten och det svarade han lite lagom fint på. Det är inte alltid den detaljen blir bra i loppen då hästarna kan överreagera, berättar Robert.

Stallets stjärna Hail Mary, tillika fjolårets Derbyvinnare, hade inför söndagens start på Dannero endast fyra lopp innanför bältet under 2021 – och endast en seger. Som dock blev två då Bergh hittat en synnerligen passande uppgift åt sin ögonsten. Det var dock inte helt utan dramatik som femåringen avgick med segern.

– Han taktade ur i spetskörningen. Det hade kommit regn precis innan loppet och det blev slajmigt på innerspåret. Hail Mary är fyrhjulsdriven och har lite svårt att komma iväg då. Jag var jättenöjd med insatsen och förvånad att jag körde så fort, det var inte tanken på förhand. När jag släppte av honom blev han lite rullig men bättrade sig när jag gick ut ett spår över upploppet.

”Wow, är han så här bra?”

Något Robert själv tagit upp under året är att det inte alltid blivit perfekt när balansen på hästen skulle bestämmas. Detta verkar dock gå åt rätt håll.

– Jag har inte lyckats helt med balansen hittills i år men har slutat bråka med honom. Nu har jag bootsen på när vi kommer ut i defileringen och sedan får han göra en ordentlig provstart, sedan tar jag bort dem direkt efteråt. Det blir ett stressmoment det här med bootsen men jag känner att jag kommit rätt nu.

Det blev inget Elitlopp i år för Hail Mary men det kanske största målet har trots allt varit det som väntar på onsdag, nämligen Jubileumspokalen som endast är öppen för femåringar. Och lita på att Bergh är laddad inför uppgiften.

– Han hade tränat relativt tungt inför det förra loppet men nu kommer han ha samma upplägg som inför Derbyt i fjol, vilket innebär lite tuffare träning varannan dag för att göra honom rappare. Han var ute tidigare i dag torsdag och då såg det väldigt bra ut. Spårlottningen är inte klar ännu men jag hoppas på något mellan ett och sex. Det är ett sådant enormt lopp och att vinna vore lite som att ta hem Kriteriet eller Derbyt. Eftersom jag aldrig vunnit Jubileumspokalen så är man nog lite extra sugen på att göra det nu.

Och nu väntar en ju ny duell mot Don Fanucci Zet?

– Don Fanucci Zet är inte hästen som sticker ut för mig utan det är Aetos Kronos. Han hade mer otur som tre- och fyraåring. Det ska även bli otroligt kul att få se Axl Rose som var mycket bra i första starten för mig. Han var ju bäst i Europa som treåring och har alla ingredienser som en häst behöver. Vi har haft honom i träning i tre, fyra månader och det kändes redan direkt här hemma att "wow, är han så här bra?". Känslan inför loppet är verkligen god.

Prix d’Amérique är tänkbart

Robert berättar vidare att man blickar mot Frankrike senare i år, alternativt i början av nästa, och att det av den anledningen inte var högsta prioritet att bränna allt krut under det första halvåret. Han tänker alltid långsiktigt med sina hästar och har idel positiva saker att säga om det hästtokiga landet i söder.

– Det franska systemet är jäkligt bra, tycker jag. Man kan bestämma spåren efter vilken individ man har. Har du en enkel så kan du vända in sent, har du en som är spänd så kan du förbereda hästen för det istället. Man får aldrig spår fem eller tolv i voltstart, det ger hästarna en bättre chans. Att tävla i Frankrike är världsklass. Det är en lugn kultur, hästarna mår bra, det är ingen musik på banorna, inget kaos. Du backar tillbaka till hästens naturliga liv liksom. Mysfaktorn är fantastisk. Oavsett om du sitter i fjärde utvändigt eller rygg ledaren så har du lika bra chans att vinna loppet.

– Jag tittar på de större loppen därnere men hästen måste lära sig voltstartssystemet. Prix d'Amerique är åtminstone mer tänkbart än vad Elitloppet var i våras. Jag är jättenöjd med att besöka Vincennes, men också tävla på de mindre banorna. Det har dock blivit en lucka i detta på grund av covidtider med alla provtagningar och bristen på flyg. Av den anledningen tog jag hem mina hästar.

I samband med V75-tävlingarna nyligen hintade Bergh om en eventuell flytt till USA i framtiden, och därmed göra svenska demontränare som Åke Svanstedt, Marcus Melander, Nancy Takter med flera sällskap.

Är dina USA-drömmar seriösa?

– Nej, jag fick en fråga i tv-sändningen, i samband med Åkes Hambletonian-start, i stil med: "Skulle du kunna tänka dig att flytta till USA?". Då svarade jag "ja, men bara på en låg nivå för mig själv" och "jag har dock inga resväskor i hallen just nu", eftersom vi brukar resa till Florida varje år för att semestra och gå på auktionen i Lexington. Både du och jag har dock slutat jobba innan jag faktiskt flyttar dit. Jag har en väldig kärlek för Florida. Lugnet och värmen är de två sakerna som jag gillar mest. Jag har tävlat en del i Nordamerika tidigare, bland annat med Nahar och Adrian Chip och en av mina ettåringar efter Maharajah, Fröjdholm, ska tränas av Svanstedt.

”Alltid varit nära Åke”

Dennes framgångar i USA har givetvis inte undgått Bergh som är väldigt insatt i amerikansk travsport och vad vännen Åke uträttat på andra sidan dammen. Även om en flytt inte tycks vara nära förestående så gläds han åt framgångarna som det svenska stålet uträttat de senaste åren.

– Jag har alltid varit nära Åke och vet hans kapacitet. Det är fantastiskt att även se honom i sulkyn där han är lika atletisk som om han vore 30 år. Han får samma snurr på hästarna som förr. Det finns inte en uns av förvåning att han skulle lyckas därborta. Hans hästkunskap är unik, både på svensk och amerikansk mark. Det naturliga hästtänket som Åke har finns inte där, vilket ger honom en fördel. Han tänker naturligt, många andra kemikaliskt. Svenska tränare får leva och jobba med hästkulturen på ett annat sätt. I USA ser man inte på hästen på ett naturligt sätt. Man pratar "race horse" och vilka saker man kan ge dem. Inte för att det är hård dopning, utan man söker framgång på den kemiska vägen. Efter jobben och före loppen.

– Jag gillar både USA och Frankrike, deras sätt att se på reglementet. Framför allt USA har blivit väldigt bra när det gäller dopningen, där ryker du direkt från sporten. Den amerikanska hästrasen är fantastisk. Lättjobbad och så framavlad för att vara tävlingshästar. Gör man dessutom som jag, och blandar i franskt blod, så blir de ännu lite bättre än den amerikanska rasen. Det är väldigt bra pengar i USA men att åka över dit med en häst som Hail Mary kräver att man tänker långsiktigt. Dessutom är det tuffa karantänsbestämmelser. Det är absolut lättare att resa ner till Frankrike, som ju ligger runt hörnet när jag nu bor i Göteborg.

”Det var unikt, det måste man säga”

Jubileumspokalen och potentiella Frankrike-äventyr i all ära, redan nu till helgen hägrar storloppet Åbys Stora Pris. Robert selar ut trögstarke Mindyourvalue W.F. som visserligen är streckad under en procent, men tro inte för den sakens skull att Åby-tränaren redan viftar med den vita flaggan.

– Han har en jättefin chans att blanda sig i de tre, fyra första. Vinner han så lär han inte vinna med mer än ett huvud, han är ju väldigt flegmatisk. Det är lite synd att han är så trög, men det gör nog att han får en längre karriär. Han ser väldigt, väldigt bra ut och det är första gången på många år som han har fått ett toppspår i ett storlopp på svensk mark. Det ska bli kul att se honom med de här förutsättningarna. Ledningen, åtminstone till en början, vore en bonus. Öppnar han bra så har han alla möjligheter att svara ut dem. Dessutom ska jag testa skygglappar på honom den här gången. Det har han inte tävlat så på några år. Senast han gjorde det blev han lite stressad men jag tycker att det är värt att prova nu när han fick läget. Det får bli lite gambling.

Ett av de hetaste motbuden, tillika loppets stora joker, måste tveklöst den italienske gästen Bengurion Jet vara. Den fyraårige hingsten gör på lördag debut mot den äldre eliten och när man ber Bergh sätta ord på dennes insats under Hugo Åbergs-dagen förra månaden så blir det kort och koncist:

– Fantastiskt. Det var unikt, det måste man säga.

”Under all kritik”

Vi får väl se vilken taktik Robert bestämmer sig för på lördag när starten går. Men vänta nu... det är ju inte Bergh själv som kör sin häst utan Rikard N Skoglund, detta på grund av en avstängning som han ådrog sig på hemmabanan i slutet av juli månad.

Vad hände egentligen?

– Avstängningen beror på Åbys måldomare. Den var verkligen hård. De sa att jag viftade med pisken men det gör jag inte, så det var under all kritik. Det är jobbigt att det är så dåliga bedömningar. Det blir för mycket strul med domarna, det ska vara den där raka och professionella linjen som de har i Frankrike och USA. Jag önskar för allt i världen att vi får den proffsigheten här. Att man kan ha en dialog med domarna och inte gå och vara småflickor mot varandra. Det blir en sådan jävla löjlig nivå som inte är värdig sporten. Till och med deras chef gör det svårt för domarna, man måste ha en tydlig karaktär. Är han konflikträdd blir de andra också det.

Ingen har nog missat att tränarkollegan Joakim Lövgren under en period blev stoppad från att använda körspö i lopp.

– Det som hände honom var ännu en nivå till. De första 24 timmarna var väldigt kritiska och jag såg hur Maria Croon var redo att kasta honom framför bussen. Men någonstans var det ändå någon som klev in och sa att: "Nej, detta är inte okej." Man kan inte säga att någon inte får använda bandyklubba, skridskor eller dobbar i skorna. Har man då ett förbund som nästan vacklar på det så blir det ju inte bra. Det måste finnas starkt förbundsfolk.

– Hade det hänt mig så hade jag känt en uppgivenhet. "Hur kan det hända?" Jag hade blivit låg och besviken. Hamnar man i trubbel mot myndigheterna så blir det en "one man show", då måste man lösa det själv med egen advokat när man borde ha ett förbund som hjälper en med alla resurser. Den kulturen har försvunnit på senare år, tidigare fanns det bättre signaler om vad som var rätt och fel.

Får vi se dig på banan på lördag trots avstängningen?

– Jag kommer att vara med och värma och fixa en hel del inför tävlingarna, men sedan kanske åka hem och se loppen på tv, ha ha. Det var väl inga riktigt heta segerbud, Easy Cash blev ju bortlottad, avslutar Robert.

Hail Mary.

Följ ämnen i artikeln