Melander: ”Jag tycker att det är en katastrof”

Travet ska spara pengar – banprogrammen i dess nuvarande utförande i riskzonen • Profilerna uttalar sig: ”Vi gamla gubbar gillar dem”

Publicerad 2023-09-19

Stefan ”Tarzan” Melander gillar inte det nya förslaget att spara in på travets banprogram till tävlingarna.

Banprogrammen på landets travbanor kan komma att förändras i framtiden.

Ett förslag om att komprimera dessa finns på bordet.

– Jag tycker att det är en katastrof. Bedrövligt, dundrar tränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

– Det finns andra saker man kan spara pengar på, menar Jon Walter Pedersen, vd och sportchef på Åbytravet.

Travbanor runt om i landet har sedan runt hundra år tillbaka kunnat erbjuda sina besökare banprogram.

Vi får en startlista per uppslag med bland annat fem formrader för varje häst, något som det dock kan bli ändring på inom en snar framtid, vilket facktidningen Travronden var först att rapportera om.

Banprogrammets vara eller icke vara har ofta varit på tapeten genom åren. Är detta möjligtvis en relik från en svunnen tid då internet fortfarande var i sin linda, eller ett måste för gemene man och kvinna som vill avnjuta travsport på plats?

Trav365 har ringt runt till tre kända travprofiler och frågat vad de tycker om förslaget om ett eventuellt nytt upplägg i framtiden.

– Jag tycker att programmen är bra som de är nu och vill knappast att de ska ändra på dem. De får inte ta bort värdefull information, som exempelvis de sista fem tävlingsdagarna, säger Kjell ”Checca” Lindholm, mångårig spelare och Solvallabesökare.

Kjell ”Checca” Lindholm har besökt Solvalla i 80 år. Vad han tycker om banprogrammets degradering? Dåligt.

”Allt har blivit mycket sämre”

Tror du att denna ändring kan innebära att färre väljer att gå på trav?

– Det är inte omöjligt. Allt har blivit så annorlunda på senare år. Nu måste man ringa in och beställa plats, det gillar inte många. Och så finns det inga spelluckor längre. Allt har blivit mycket sämre.

87-åringen har sett samtliga upplagor av Elitloppet på plats, alltid med ett visst pappershäfte nära till hands.

– Det har bara blivit så för mig. Ett naturligt inslag att köpa banprogrammet som är smidigare att bära med sig än ett nummer av Guiden eller Travronden. De är för stora.

Vilka vänder sig egentligen dessa program till?

– Till de av oss som har gått på trav lite längre. Vi gamla gubbar gillar dem. Hur det är med ungdomarna vet jag inte. De var nöjda med gratisprogrammen, men så togs de bort...

Har du ändå förståelse för banor runt om i landet behöver spara in pengar där det är möjligt?

– Det har jag, fast jag vill inte att det ska vara så, avslutar ”Checca”.

”Checca” med ett Solvallaprogram från 1951.

”Det här är helt galet”

En som är inne på samma linje är Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

– Det här är helt galet, jag kan inte säga så mycket annat. Ett travprogram tillhör utrustningen, ungefär som när man sätter på en sulky på en häst.

– Det är bara bedrövligt att höra de människor som överhuvudtaget tycker att man inte ska ha ett program. Jag är superövertygad om att många irriterar sig på detta.

Tanken bland de styrande är att banorna ska kunna spara runt 30 procent av sina utgifter, vilket en komprimering av programmet till en mer kostnadseffektiv variant på endast åtta sidor kan innebära.

– När Bergsåker för första gången började förklara det här, att de tog bort det, så tyckte man att det var helt idiotiskt. Om de skulle lägga på kostnaden för portot på mig eller mina hästägare så är det helt okej, bara man får ett travprogram. Det borde finnas så mycket annat man kan spara in pengar på, säger Stefan och fortsätter:

– Detta är bedrövligt, det får jag lov att säga, och det sägs att man ska ta bort en massa uppgifter. Är det stammarna? Jag vet faktiskt inte. Jag tycker att det är en katastrof och det måste de som styr och ställer märka att det håller på att bli.

”Fler kommer sluta gå på trav”

Folk ur den yngre generationen undrar kanske: Varför är det så mycket ståhej om banprogram i denna digitala dataålder? Kan man inte bara leta upp startlistorna eller tips på nätet?

– Jag är ingen spelare men man tittar inte på det sättet och skriver ut ett travprogram på 20 sidor. Jag tror absolut att fler kommer att sluta gå på trav.

– Om man besöker Solvalla och det inte finns ett program... det är så tokigt som det bara kan vara. Några kan bli så förbannade att de ramlar av stolen och dör.

Jon Walter Pedersen, VD och sportchef på Åbytravet, fyller i:

– Den här frågan har varit uppe långt tidigare, bland annat eftersom postgången minskat och det därmed blivit svårare att få fram programmen i tid. Detta har säkert också varit en del i sparplanen som ligger för nästa år, för att se var man kan spara pengar.

Jon W Pedersen, vd och sportchef på Åbytravet.

”Det var en spik i kistan”

Pedersen avslöjar att han personligen inte verkar vara så värst sugen på att genomföra några större ändringar.

– Jag har alltid brunnit för programmet och sett det som en väldigt viktig sak för besökarna. Vad vi kommer att göra vet jag inte, detta är något som kommer att tas upp i ledningsgruppen under tisdagen, men jag har ingen känsla för denna komprimerade version.

– Det finns säkert andra saker man kan spara pengar på. Jag inbillar mig att folk verkligen vill notera och skriva i ett program. För oss är detta ett bra budskap och informationsflöde.

Lägger Åby ner mycket energi och pengar på programmet?

– Ja, det gör vi, speciellt på de stora dagarna, även om vi kanske inte är bäst i klassen när det gäller en massa tipsgrejer – som Axevalla.

– När vi tog bort totokassorna var det en spik i kistan. När det gäller det sociala, ska alla sitta och titta i sin telefon? Jag vill måna om traditionerna.

”Det är bara att hylla Åby”

Tror du att många banor kommer att implementera ändringarna på sikt om de blir verklighet?

– Jag kan ju inte svara för de andra men vet att de flesta var negativt inställda till detta vid ett tidigare tillfälle. Så som jag har förstått det kommer dock V75-programmen fortsätta vara som tidigare.

– Många mindre banor har dock kanske inte lika mycket annat där de kan spara pengar på, och på så vis blir tvungna? Programmen är en väldigt stor kostnadsbit, bland annat på grund av att papperspriserna ökat.

När Melander får höra om Åbytravets motvillighet att begränsa banprogrammet blir svaret:

– Det är bara att hylla Åby. Jag får ta och flytta licensen dit kanske, så får jag ett travprogram ändå, säger Tarzan.

Följ ämnen i artikeln