Fredrik Persson: ”Klart att jag är orolig”

Miljonhästen stannade på två steg på V75

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Här stannar Monark Newmen på två steg
Foto: ATG Play
Här stannar Monark Newmen på två steg

Den fyrfaldige miljonären Monark Newmen tröttnade på två steg på V75 i lördags.

Nu bävar hästens tränare Fredrik Persson det värsta.

– Det är klart jag är orolig, säger han.

Sexårige hingsten Monark Newmen, som bland annat ägs av TV4-profilen Åsa Elmroth, har hittills i karriären segrat i nio av 42 starter och sprungit in 4,4 miljoner kronor.

I lördags startade han i Orebro Intn’l på V75 som en av de mest betrodda hästarna i loppet – och varvet från mål såg det också lovande ut för Kalmarhästen, då han fått rygg på favoriten On Track Piraten.

På sista borte långsidan stannade dock Monark Newmen på två steg, och Fredrik Persson valde att vända upp med sin stjärnhäst redan i sista sväng, för att sedan skritta honom tillbaka till stallet.

Under tisdagen kommer miljonhästen att undersökas av veterinär – och Fredrik Persson bävar för det värsta.

”Ville inte äta”

– Det var lite obehagligt faktiskt, jag trodde det hänt någonting. Det tog stopp på två-tre steg och jag fick ingen riktig kontakt med honom, och där och då var jag orolig att något brustit invändigt på honom, berättar Fredrik Persson om lördagens lopp och fortsätter:
– Nej, det var obehagligt alltså, det måste jag säga.

Hur är det med honom i dag?

– Vi ska åka till veterinären under tisdagen, och jag vet faktiskt inte riktigt vad det är med honom. Han hade inte speciellt hög puls när han kom in efter loppet och hämtade sig ändå rätt så bra, men under söndagen så ville han inte äta. I dag har han dock ätit och i dag märker jag i varje fall inget särskilt med honom.

Hur känner du inför veterinärbesöket?

– Det är klart jag är orolig.

”Aldrig varit med om det här tidigare”

Monark Newmens största framgångar hittills på tävlingsbanan är andraplatsen i Svenskt Travderby, tredjeplatsen i Europaderbyt och tredjeplatsen i Breeders’s Crown. Efter en stark vinterträning hade Fredrik Persson stora förhoppningar på sin Orlando Vici-son till den här tävlingssäsongen.

– Han började så fantastiskt fint i årsdebuten och har varit jättefin i träning både före och efter det. I lördags fick han ett sådant perfekt lopp, precis så som jag hade lagt upp det på förhand med rygg på On Track Piraten och allting löste sig verkligen perfekt. Och sedan var det bara tomt på två steg, säger Fredrik Persson och avslutar:
– Det var bara tomt allting, och det var så konstigt. Jag har aldrig varit med om det här tidigare, och hoppas verkligen att det inte är något allvarligt med honom. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN