Mejla

Trav365

Garderar och hoppas på en stor stjärnsmäll

Robert Okpu synar lopp för lopp på GS75 • Systemförslaget söndagen den 22 september

TRAV

Stockholm Cup International med en miljon kronor i förstapris kan kanske kallas för ”Galoppens Elitloppet” – trots att det handlar om stayerdistans, 2 400 meter på gräset.

Det är i alla fall årets finaste tävlingsdag på galoppbanan Bro Park.

Och som vanligt är det internationellt kryddade ramlopp. Vilket gör att streckspelet Grand Slam 75 får en intressant touch, då vi även måste ta hänsyn till ett tiotal hästar som inte är tränade i Skandinavien (framför allt de fina gästerna från Storbritannien).

Men dagens snackhäst är utan tvekan en skandinavisk hemmahäst: Stockholm Cup-favoriten Square de Luynes, tränad av den danske men i Norge hemmahörande championtränaren Niels Petersen.

Det som verkligen sticker ut här, är att Petersen säger att fyraåringen verkar vara en häst med en ännu högre högstanivå än fantastiske Bank Of Burden som vann Stockholm Cup hela fyra gånger!

Normalt sett skulle Square de Luynes alltså vara en given spik på Grand Slam 75. Men så har vi just det här med de utländska gästerna.

Femårige Crowned Eagle (från Newmarket i England) besökte Bro Park och Stockholm Cup redan i fjol. Och slutade då tvåa i Stockholm Cup International efter en oerhört stark favorit, Thundering Blue – som kom från en tredjeplats mot världseliten i Juddmonte International i engelska York. Och som var rankad högre än vad Square de Luynes är just nu.

Så förutom att han håller ”rätt nivå” rent allmänt, har Crowned Eagle även visat att han fungerar på banan. Dessutom har jag i veckan pratat med hästens tränare, Marco Botti, och han är övertygad om att han har minst samma form nu som han hade i fjol.

Jag vill i alla fall inte spricka på Crowned Eagle, och de två bästa spikarna för mig är inte särskilt svåra att hitta på annat håll.

Kan bli en rejäl utdelning

Appelina känns klart formstarkast i stoeliten (Lanwades Stud Stakes) tillika GS75-3, även om treåriga Maamora är en engelsk gäst med två raka segrar, som kan vara under kraftig utveckling.

Och klassige fyraåringen Brian Ryan i Bro Park Sprint Championship (GS75-5) känns spelmässigt ”fräschare” än välmeriterade hedershästar som åttaårige Ambiance som vann i fjol, eller nioårige Captain America – även om dessa två fortfarande är värda all respekt.

Nåja … med ett par riktigt starka favoriter känns det inte som att det är läge för de 10 miljoner kronor som ATG har utlovat till en eventuell ensam vinnare – men det kan bli en bra sudd ändå, ett par av de övriga loppen är verkligen vidöppna.

I den första GS75-avdelningen borde man normalt klara sig långt på tre streck. Listed-loppet Nickes Minneslöpning för våra bästa milers, såg i fjol Plata O’Plomo utkämpa (och förlora) en tuff kamp mot 4 Wonnemond – en tysk gäst med en jockey från Mongoliet!

Dessa två är återigen huvudet högre än de flesta i loppet, med skillnaden i år är att Cathrine Erichsen-tränade 1 Duca di Como sedan dess etablerat sig som en av de snabbaste på våra breddgrader på distanser upp till 1 600 meter.

Duca di Como tar ledningen – och blir hästen att slå.

Det borde räcka med dessa tre, även om 8 Christmas är en ovanligt välstammad och talangfull treåring … men räcker nog inte redan nu!?

Engelske gästen 5 Another Batt vann ett lopp med cirka en miljon kronor i förstapris i Dubai i januari, men det som han uträttat sedan dess framkallar inte skrämselhicka hos motståndet…

Förtjänar att avsluta med seger

Svealandlöpning, GS75-2, har ett fullt fält med flera tvååringar som redan visat riktigt bra kunnande. Men det saknas kanske två, tre hästar som verkligen sticker ut. Att de två engelska hästarna som båda vunnit lopp, är svåra att sätta in i sammanhanget, gör inte ekvationen enklare.

Vi drar till med en helgardering och hoppas på en ”stjärnsmäll”.

Stoeliten möts i Listed-loppet Lanwades Stud Stakes och eftersom
Wido Neuroths sexåriga märr 7 Appelina är den som visat klart bäst form under sommaren, hoppas vi att det håller i en start till – och spikar. Det kan (högst troligt) vara hennes sista start, i så fall har tränarnestor Neuroth gjort allt för att ställa i ordning. Och hon förtjänar verkligen att avsluta karriären med seger.

Godolphin-treåringen 5 Maamora har både stam och talang som räcker och blir över, men vi förlitar oss till Appelinas rutin.

Lurigt – strecka på!

Turf Mile Final, GS75-4, ser lurig ut. På ren känsla ger vi tipset till formstarka hemmaduon Roy Arne Kvisla och championjockey Per-Anders Gråberg, som hade en riktigt bra kväll i fredags under Bro Parks Breeders’-tävlingar. Men fler streck krävs här …

Bro Park Sprint Championship (GS75-5) vanns i fjol av åttaårige 8 Ambiance och en bra dag kan han givetvis leda ett sådant här lopp hela vägen.

Men vår känsla är att ungdomen tar över nu, Wido Neuroths nyförvärv
10 Brian Ryan är en riktig topphäst, med sina bästa dagar framför sig.

Visst, även 11 Captain America kan flytta på sig, men han är nio år nu…

Lampan kan lysa länge ...

I ”Cupen”, GS75-6, kan det bli uppvisning av Niels Petersen-stjärnan 11 Square de Luynes. Av insatserna i Oslo Cup och Marit Sveaas Minneslöpning i år av döma, i alla fall. Eller om man lyssnar på tränarens uttalanden.

Men 6 Crowned Eagle var tvåa i detta lopp i fjol, mot en stjärna som hade 100 i formtal, då. Om ingen annan bestämt går till front i loppet kommer Crowned Eagle att dra hårt i ledningen, och då brukar lampan lysa länge… är det verkligen säkert att Square de Luynes kan plocka ner honom till slut då?

Vi går kort i sista, mest känsla har vi för Niels Petersens 7 Swan Black som verkligen är i form nu.

Petersen säger att hans andra två hästar i loppet också räknas … men då känns Wido Neuroths duo ännu mer intressant att lägga till. Men vi går bara kort här för att vi är så illa tvungna. Ni som har råd, strecka på!

Robert Okpus GS75-system

GS75-1: 6–4–1 (8–5)

GS75-2: Alla 15 hästarna (11–12)

GS75-3: 7 Appelina (1–3)

GS75-4: 9–5–7–6–1 (10–4)

GS75-5: 10 Brian Ryan (11–9)

GS75-6: 11–6 (12–7)

GS75-7: 7–2–5 (6–10)

1 350 rader/1 350 kronor

Grand Slam 75 från Bro Park sänds i TV12 klockan 14.

Av: 

Trav365

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Hästar

Galopp