Redén: ”Stallet rullar på precis som vanligt”

Svenske stjärnan förklarar mitt i härvan: ”Anställda att ta hand om”

Publicerad 2023-11-21

Bengt Ågerup och Daniel Redén på Solvalla.

Brixton Medical och Stall Zets ägare, Iremo Limited på Cypern, har fått sina tillgångar frysta – allt i en blixtattack mot mångmiljardären Bengt Ågerup som påstås kontrollera bolagen.

Men ett av Sveriges största- och mest framgångsrika stall kan tävla på.

”Tråkig historia med allt som är men stallet rullar på precis som vanligt”, säger stjärntränaren Daniel Redén, tillika vd i Brixton Medical.

– Den löpande verksamheten kommer tillsvidare att fortsätta som den gjort, säger sysslomannen, advokat Niklas Emthén.

I augusti i år försattes medicinentreprenören och travprofilen Bengt Ågerup, 80, i personlig konkurs.

Bengt är skyldig staten 1,6 miljarder kronor i skatt, men i samband med konkursbouppteckningen kammade förvaltaren noll.

Bengt Ågerup hävdar själv att han inte varit skattskyldig i Sverige sedan han lämnat landet.

Man befarade att pengarna flyttats utomlands, något som SVT:s ”Uppdrag granskning” kunde bekräfta med hjälpa av hemliga dokument i avsnittet ”Cypernläckan”, som omfattar 80 svenskar. I programmet beskrivs Cypern som som en hub för svarta pengar, korruption och penningtvätt.

Redén: ”Driva bolaget vidare”

I helgen agerade Tingsrätten via en blixtattack mot den konkursade miljardären. Han skars av från sina misstänkta truster utomlands via ett hemligt beslut av Stockholms tingsrätt.

Beslutet gällde även Brixton Medical och Stall Zets ägare, cypriotiska Iremo Limited, som misstänks kontrolleras av Ågerup.

Vad händer då med ett av Sveriges största- och mest framgångsrika travstall, Stall Zet, som har flera hästar till start inom V75-spelet till helgen?

”Stallet rullar på precis som vanligt. Några spännande nyförvärv är på g in i stallet. Tråkig historia med allt som är men Brixton Medical AB är ett svenskt bolag som lyder under alla lagar och regler som finns. Dessutom har vi många anställda som jag ska ta hand om. Det viktigaste i frågan är att stötta dem och driva bolaget vidare”, skriver tränaren Daniel Redén, tillika vd i Brixton Medical, i ett sms till Travronden.

”Alla har ett intresse av att bevara värdet”

Advokat Niklas Emthén har utsetts till syssloman – en person som ersätter styrelse eller kliver in med bestämmanderätt över ett bolag.

Han utvecklar:

– Det jag kan säga är att det ligger i allas intresse, både mitt, konkursförvaltarens och Bengt Ågerups, att vi lyckas hitta ett bra sätt att komma överens, det finns ingen som tjänar i nuläget på att den operativa driften försvinner. Blir det ingen lösning får tingsrätten avgöra. Då kan jag vidta åtgärder, förklarar Emthén.

– I formell mening sitter jag inte med detaljer i dotterbolagen, men är aktieägare högst upp i strukturen. Jag kan ta kontroll om jag vill, men där är vi inte än.

Vilka åtgärder talar du om i så fall?

– Det vill jag inte uttala mig om i nuläget. Men alla har ett intresse av att bevara värdet. Man är visserligen oense om vem det tillhör, men ingen vill att värdena försvinner.

Så den dagliga rörelsen kommer inte att påverkas, fakturor till förbundet (ST) kommer att betalas, en planerad satsning på Frankrike för stallets hästar med tillkommande boxhyra kommer att kunna genomföras?

– Ja, den typen av frågor kommer jag inte att lägga mig i då det tillhör den löpande verksamheten.

Hur ser det ut för Daniel Redén när han behöver finansiering?

– Han får då kontakta Iremo precis som tidigare. Efter det kommer de att kontakta mig.

ST: ”Kommer inleda dialog med sysslomannen”

Svensk Travsport har inte agerat efter den senaste tidens uppgifter, men följer löpande det som inträffar.

– Vi följer utvecklingen och kommer att inleda dialog med sysslomannen. Framkommer det något som innebär överträdelser mot vårt reglemente eller våra rutiner agerar vi på det, säger ST:s vd Maria Croon.

Vad skickar det här för signaler till trav-Sverige? Hur kan den här typen av omständigheter skada anseendet för svensk travsport?

– Det är svårt att spekulera i och det får framtiden utvisa. För tillfället följer Svensk Travsport utvecklingen noga.

Konkursförvaltaren: ”Vi fullföljer de logiska slutsatserna”

Patrik Kalman är konkursförvaltare i ärendet, utsedd av tingsrätten att spåra och driva in Ågerups tillgångar, både i Sverige och utomlands.

– Nästa del i processen är att trusterna får inkomma med deras syn på våra krav och de säkerhetsbeslut som meddelats. Efter att de yttrats får vi möjlighet att yttra oss och sedan får domstolen ta ställning till motparten.

Har Ågerup eller hans ombud tagit kontakt med dig efter de nya uppgifterna och händelserna?

– Nej.

Hur ser du på möjligheterna att kunna driva in några pengar?

– Det man ska ha med sig är att Skatteverket har gjort en extremt omfattande utredning. Vad som gällt tidigare är att Ågerup haft möjligheter att bestrida det. Han har aldrig avskurits från sina tillgångar. Trots att han hävdat det har det inte köpts av domstolarna. Hans egen bild med anknytningen till Sverige har inte heller domstolarna köpt. Vi fullföljer bara de logiska slutsatserna.

Sedan 2020 har Daniel Redéns hästar sprungit in över 30 miljoner kronor per år, som mest 45,6 miljoner kronor, 2022. Hittills 2023 har stallet dragit in 31,8 miljoner kronor. Merparten av hästarna som bidragit till det är Stall Zets.

Enligt Svensk Travsport äger Stall Zet 191 hästar i Sverige för dagen.

Trav365 har sökt Daniel Redén för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln