Benet sparkades av – Schön nu nyopererad

Ådrog sig allvarliga skador efter V65-loppet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Jan Schön är nyligen opererad på sjukhuset

TRAV

Det var efter ett V65-lopp på hemmabanan Bollnäs som tränaren och kusken Jan Schön sparkades ur sulkyn.

63-åringen fick allvarliga skador och har nu opererats.

– Jag vill inte ens tänka på om sparken tagit längre upp, säger han från sjuksängen.

Det var fredagen den 19 juli som olyckan var framme. Efter att Jan Schön slutat fyra i ett V65-lopp och skulle jogga av hästen Tyson Rivner efter loppet så blev hästen rädd av en het häst bakom – och sparkade Jan Schön ur sulkyn.

Bollnästränaren ådrog sig skador i huvud, bröst och i benet och när Trav365 under tisdagen, fyra dagar efter olyckan, når Jan Schön är han nyopererad på sjukhuset.

– Operationen har gått bra men jag är lite medtagen förstås. Värst skadat blev ju benet och det fanns ingen annan lösning än operation. Jag har väntat några dagar på den här operationen och det känns skönt att den är klar.

Hur mår du?

– Efter omständigheterna mår jag bra. Operationen har varit lyckad enligt läkarna och dom tar hand om mig på ett bra sätt här. Jag får smärtstillande som hjälper mig att härda ut. Trots att jag blev allvarligt skadad så kunde det gått mycket värre. Tänk om sparken träffat lite högre upp.

– Jag har även fått en skada i ansiktet och har ingen känsel i okbenet på kinden. Den är alldeles blå.

Vad hann du tänka efter olyckan?

– Det hela gick så fort och man hinner inte tänka så mycket precis när det händer. Jag kände att jag hade fruktansvärt ont och när jag försökte ställa mig upp såg jag att benet hängde fel. Det blödde även från huvudet och jag hade ont i bröstet.

”Lång väntan på ambulans”

Efter olyckan har debatten om ambulanser på banan aktualiserats. Fredrik Fransson satt bredvid Jan Schön när olyckan inträffade och är kritisk mot att man fick vänta så länge på att hjälpen skulle komma.

– När man omsätter så här mycket pengar ska man väl alltid ha ambulans på banan, sa Fredrik Fransson till ATG Live i samband med olyckan.

Även olyckskusken är kritisk mot att det inte finns någon ambulans att tillgå på banan.

– Det är otroligt tråkigt att man ska behöva vänta så här länge innan hjälpen kommer. Jag hade en obeskrivlig smärta och de på plats kunde inte ge mig något smärtstillande. Det kändes som en evighet innan ambulansen kom, säger han och berättar vidare:

– Tänk om jag fått den värsta sparken i ansiktet. Då hade jag kunnat dött där i väntan på hjälp. Jag hade verkligen tur i oturen och det är olyckligt att det inte fanns någon ambulans i närheten.

”Värsta jag varit med om”

Jan Schön har ägnat sig åt travsporten i 40 år men aldrig varit i närheten av att vara med om något liknande. 63-åringen har sedan tidigare en del besvär med ryggen och kör inte lika många lopp längre.

– Det här är det absolut värsta jag varit med om under alla mina år. Jag har väl haft tur och klarat mig. Självklart tänker man ju en och två gånger på vad som hade kunnat hända. Dom säger att jag ska bli helt återställd från benbrottet och operationen.

”Helt slut”

När vi når tränaren på sjukhuset har han fått en gåstol som han behöver gå med innan gipset ska sättas på plats.

– Jag försöker gå med den här stolen så gott det går. Jag har nyss varit ute på en kortare promenad här på sjukhuset och nu är jag helt slut, säger han och tillägger:

– Jag ska gipsas framöver och sedan hoppas jag att jag får åka hem på onsdag eller torsdag.

Hur har reaktionerna varit efter olyckan?

– Det är många som hört av sig och önskat mig lycka till i rehabiliteringen. Bland annat har kollegan Sven-Erik Landin varit här och besökt mig vilket värmer oerhört mycket. Även de på sjukhuset ska ha en stor eloge. Dom är jättegulliga och kompetenta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN