”En av de bästa hästarna jag sett i mitt liv”

Efter andraplatsen – hyllar vinnaren

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Handsome Brad, Carl Johan Jepson, och Ulf Stenströmer
Foto: Maria Holmén/TR Bild
Handsome Brad, Carl Johan Jepson, och Ulf Stenströmer

Handsome Brad slutade tvåa i Olympiatravet – som jätteskräll.

Då hyllar hästens tränare Ulf Stenströmer segraren Propulsion.

– Han är en av de bästa hästarna jag har sett i mitt liv, säger Ulf Stenströmer.

Det var i lördags som miljonloppet Olympiatravet avgjordes på Åby i Mölndal utanför Göteborg. Olympiatravet är det första stora testet för de bästa hästarna i Sverige på säsongen.

Vann loppet gjorde brakfavoriten Propulsion, och det var ingen större överraskning att Daniel Redéns superstjärna skulle ta hem loppet och förstapriset på 1,5 miljoner kronor. Men det som överraskade och chockade många var sättet Propulsion vann loppet på.

Om Propulsion som vinnare inte var speciellt överraskande, så var måltvåan det. Spelad till drygt 30 gånger pengarna och sist in i loppet av de tio så slutade Axevalla-hästen Handsome Brad tvåa, körd av Carl Johan Jepson och tränad av Ulf Stenströmer.

”Fick faktiskt lite feeling”

Handsome Brad fick efter en snabb start ett fint lopp på innerspår, och bärgade andraplatsen via en fin spurt upploppet ner. Tränaren Ulf Stenströmer hyllar vinnaren av loppet, åttaårige Propulsion.

– Det är en av de bästa hästarna jag har sett i mitt liv, och han var ju helt makalöst bra. Jag fick faktiskt lite feeling i sista sväng, till man kom på att det var Propulsion som var före och då sansade man sig lite. Hade det varit en normal häst som fått det lopp som Propulsion fått så vågar jag påsta att vi kanske till och med vunnit loppet, men Propulsion är ingen normal häst, säger Ulf Stenströmer och fortsätter:
– Det kanske är förmätet att säga det då min häst slutade tvåa, men om Propulsion inte är världens bästa häst så är han i varje fall en av dom, och det är en av de bästa hästar jag sett i mitt liv.

Hur nöjd är du över en andraplats i Olympiatravet?

– Mycket, så klart. Det var maxplacering. Jag sa faktiskt det innan loppet att om vi har enorm tur och klaff så kan vi vara tvåa bakom Propulsion, och allting stämde helt perfekt för oss från början till slut och Handsome Brad var så fin som vi hoppades på. Min häst gjorde ett superlopp bakom en överlägsen häst.

”Tagit ytterligare ett kliv”

Vad säger du om utvecklingen på Handsome Brad?

– Jag tycker att han har utvecklats för varje vinter som han har fått sedan han var två år gammal. Han utmärkte sig inte då, men levererade helt okej som treåring och blev som en ny häst som fyraåring.

Vad hände med honom från det att han var tre år, till det att han blev fyra år?

– Han sprang i sanden hela vintern och utvecklades då, främst mentalt. Han gjorde det hur jäkla bra som helst som fyraåring, och han har också fortsatt att gå framåt efter det. Han gick jättebra som femåring i fjol med världsrekord och 1,1 miljoner kronor in, och redan i år på tre starter så har han tjänat över en miljon kronor och han har tagit ytterligare kliv.

”Får väl se sanningen i vitögat”

Efter lördagens andraplats i Olympiatravet, skulle du vilja säga att han vuxit in i högsta klassen nu, bland dom bästa?

– Det får man väl säga. Nu tror jag väl inte att han hade varit tvåa från fjärde par utvändigt och vi fick ett perfekt lopp och hästen tog uppgiften på allvar, och loppet blev kört precis så som jag bara drömde om, men han gjorde det jättejättebra.

Hur känns han efter det loppet?

– Jag har inte kört honom något sedan i lördags utan han har bara fått gå och haft det bra, men han var helt vild i hagen under söndagen och har så även varit i dag, måndag. Jag ska köra honom en sväng under tisdagen, så får vi hoppas och tro att han ser lika bra ut som han gör nu.

Hur känns det annars i stallet, för dagen?

– Jag tycker inte att vi har någon större form, men man får väl se sanningen i vitögat också, och jag har kanske inte det bästa materialet att jobba med. Jag tycker det går bra och vi kämpar på med dom hästarna vi har, och vi gör det vi kan göra och det ser rätt bra ut på vissa händer. Det är väl inte så jag känner just nu att vi har någon ny Noras Bean eller Handsome Brad på gång, men jag trodde väl inte speciellt mycket på Handsome Brad heller när han var två år gammal, säger Ulf Stenströmer.

Publicerad:

LÄS VIDARE