Mejla

Michael Carlsson

Något alldeles extra – omgångens bästa spik

Michael Carlsson synar GS75-lopp för lopp • Söndagen den 7 juni

Publicerad:
Uppdaterad:
Björn Goops Hill’s Angel spikas på Grand Slam 75.
Foto: TOM JÖNEHAG, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Björn Goops Hill’s Angel spikas på Grand Slam 75.

Det är fina lopp på Grand Slam 75 i dag.

Guldstoet ser ut att vara vikt för Björn Goops flyfotade märr Hill’s Angel som bara vinner och vinner.

Jag spikar även den formtoppad startkatapulten Mr Southwind och hoppas på spets och slut.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på GS75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Axevalla är värd för eftermiddagens miljonspel och bjuder på flera lopp av god sportslig kvalitet.

I Guldstoet, med 350 000 kronor till vinnaren, blir Hill’s Angel storfavorit. Den lilla välstammade damen har en härlig inställning och har vunnit fem lopp på sex starter i karriären. Enda förlusten kom på Vincennes i fjol som tvååring då hästen blev trea.

Hon inledde sin karriär hos Erik Bondo i Italien och vann tre lopp på fyra starter i fjol. Den 6 maj gjorde hon debut i sin nya regi Björn Goop och vann direkt i ett V86-lopp på Solvalla. Det har blivit ytterligare en seger därefter för sin nye tränare och då övertygade Hill’s Angel stort när hon vann från dödens. Hon kopplade greppet in på upploppet och blev utmanad både av utvändiga och invändiga hästar om sig den sista biten men svarade allt och alla.

Helt klart är det här treåriga löftet något alldeles extra och hon blir med rätta storfavorit till segern i dag.

Läget är bra och hon öppnar snabbt bakom bilen. Jag tror inte att någon kommer att bråka när Björn Goop sänder framåt och hon lär få ta över ledningen efter en bit. Sedan blir det nog inte särskilt spännande och Hill’s Angel måste ha toppchans att vinna det här loppet. Omgångens bästa spik.

Öppnade blixtsnabbt

Mr Southwind är ”bara” tredjehandsfavorit i GS75-avslutningen men jag spikar den formtoppade startkatapulten efter insatsen på Solvalla senast. Han öppnade då blixtsnabbt och flög till ledningen bakom bilen. Det blev en tuff inledning med 1.10 första 500 metrarna och varvet travades efter 1.12. Hästen fick inte vara ifred under vägen utan fick även press på slutrundan. Trots det försvarade sig Mr Southwind tappert in i mål och höll undan till seger på 1.12,4 över medeldistans. 

Jag pratade med tränaren Jacob Croon i veckan som menade att det var ett av hästens bästa lopp i karriären och att han nog aldrig hade känt honom så fin som inför den starten. Croon säger att Mr Southwind känns lika fin efteråt och tror på en jättebra chans att vinna det här loppet. Det gör även jag och spikar då han har fått det bästa läget gentemot de värsta konkurrenterna. Favoriten Inez Alki finns på utsidan och Southwind Queen har bakspår. Jag hoppas och tror på en repris från senast och att Mr Southwind leder runt om.

Maxus är favorit i GS75-inledningen och Daniel Redéns häst har nog bra chans att vinna när han nu kliver ner lite i klass. Han har stångats i tuffa V75-lopp i år med den äran och var senast trea i finalen på Åby. Och för tre starter sedan var han tvåa bakom självaste Attraversiamo och någon häst av den kalibern finns inte med här i fältet. Maxus kan vara en tänkbar spik för den som så önskar, men han får sällskap med tre hästar på mitt system.

Winnetou Diamant är favorit i GS75-2 och Robin Bakkers häst svarade för en plusbetonad insats i debuten på svensk mark senast. Han fick en resa mestadels i dödens och fullföljde bra som tvåa i en snabb avslutning. Det var första starten på närmare ett halvår och hästen lär säkert gå framåt rejält med den genomköraren i kroppen. Blir helt klart segerfarlig här, trots att han nu möter äldre och mer rutinerade hästar.

Det kan räcka ändå

GS75-3 är det andra testet till Stochampionatet senare i sommar. Kullens drottning Diana Zet är med och blir berättigad klar favorit. Hon vann Svenskt TravOaks i fjol och tog senast hem Drottning Silvias Pokal. Hästen är säkert inte i någon toppform till det här loppet men hon är snabb ut och visst kan det mycket väl räcka ändå. Det är första gången över lång distans men när hästar tränas av Daniel Redén så är ofta styrkan något av deras främsta signum från den berömda ler- och sandbanan på Furuby Gård.

Jag väljer ändå att dubbla systemet med Love No Pain som svarade för en riktig styrkeprestation när hon vann i senaste starten.

Hon fick då tugga på ute i tredjespår hela sista varvet men avgjorde ändå enkelt. Den långa distansen talar till starke Love No Pains fördel och felfri kan det mycket väl bli match över Axevallas långa upplopp.

Silent Honor är favorit i GS75-4 och det är en stark och rejäl häst som har tagit tre segrar på de fem senaste starterna. Han räckte inte i ett V75-lopp på Charlottenlund senast men står bra till i det här loppet. Anders Svanstedt låg lågt på förhand med sin Starbec’s A.To Z. i senaste starten och menade då innan att hästen inte hade någon toppform efter ett uppehåll för en halsinfektion. Men Starbec’s A.To Z visade ingen ringrost och avgjorde enkelt i Grand Slam 75. Han lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen och är ett givet bud då den långa distansen torde vara ett plus.

Skrällvarningen i loppet är Digital Crunch som efter två raka segrar satt fast med alla krafter kvar senast. Är spelad just nu till låga fem procent men känns som ett måste-streck på systemet.

Björn Goop har en bra chans att även vinna GS75-6 med Zap di Girifalco. Loppet är ett försök i Silverdivisionen och hästen är härdad i V75 där han han vann näst senast i Mantorp. Senast spurtade Zap di Girifalco in som femma i finalen under elitloppshelgen från ett dåligt utgångsläge. Nu med spår fem bakom bilen är han en het segeraspirant.

En riktig rysare i loppet är Roofie som spurtade sylvasst till tredjeplatsen i V75 näst senast och som satt fast med rubbet kvar i loppet senast.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på GS75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 3–4–7–1 (6–2)

GS75-2: 7–6–12 (13–9)

GS75-3: 2–7 (11–1)

GS75-4: 4–14–11–6–10–2–12 (1–13)

GS75-5: 5 Hill’s Angel (9–8)

GS75-6: 5–4–3–11–12–2–1 (6–8)

GS75-7: 4 Mr Southwind (5–9)

Systemet är på 1 176 rader/kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE