– Förändring av något slag är ganska troligt

Publicerad 2015-02-19

Svensk Travsport svarar på kritiken om den senaste tidens jackpottfeber på spelformerna V75 och V86

För mycket jackpott den senaste tiden på spelformerna V75 och V86 har fått spelarna att reagera.

Ämnet diskuteras flitigt i sociala medier och ändring av propositionerna efterlyses.

Nu svarar Svensk Travsport på kritiken.

– Vi tittar på flera olika möjligheter inför framtiden, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, till Trav365.

Mattias Stenby

Det blev återigen jackpott på V86 i går efter att fem favoriter och tre andrahandsfavoriter vunnit.

Den senaste tidens jackpottfeber har fått bägaren att rinna över och ämnet har diskuterats flitigt på sociala medier.

Gårdagens jackpott på V86 var den åttonde gången i rad som V75 och V86 inte betalat ut pengar i alla potter.

Experten Kristian Huselius är en av de drivande i ämnet och han vill se en förändring.

– Man måste använda fantasin, det får inte bli för stereotypt, sa han tidigare i dag till Trav365.

Nu svarar Svensk Travsport på kritiken.

”Det har slagit fel”

– När det gäller V86 försöker vi plocka ut de åtta bästa och mest spelvärda loppen av de 19 propositioner som finns tillgängliga varje onsdag, tio på Solvalla och nio på den andra banan. På V86 skiftar det också något oerhört i utdelningarna. Den 28 januari var det ingen som hade åtta rätt, trots att det var dött lopp i en av avdelningarna, därefter har det varit tre omgångar som varit för lätta och det har blivit jackpott åt andra hållet i stället. Och det var samma propositioner den 28 januari som till de tre senaste omgångarna när det varit för lätt så det är inte lätt att bara via propositioner avgöra om det ska bli enkelt eller svårspelat. Vid gårdagens V86-omgång valde exempelvis ATG och Svensk Travsport att lyfta bort två av de på förhand tänkta V86-loppen från kupongen och tog in två andra – på pappret svårare lopp – på V86-kupongen istället men även då lyckades favoriterna vinna just de loppen, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport.

– När det gäller V75 har vi fem divisioner (Klass II, Klass I, Brons, Silver och Guld) varje lördag och därutöver två propositioner att laborera med. De två loppen varierar mellan att vara Stolopp, Lärlingslopp och kallblodslopp och ofta 15 hästar för att öka svårighetsgraden. Men även här har det slagit fel den senaste tiden och blivit för enkelt när det på förhand sett svårare ut.

”Kvaliteten är ojämn”

Varför tror du att det blivit så mycket jackpott den senaste tiden?

– En faktor till att omgångarna tenderar att bli lätta den här årstiden är att kvaliteten på fälten är ojämn eftersom färre hästar är igång och startar än under den varmare årstiden. Det är ofta en eller två hästar i varje lopp som höjer sig över de andra och det skräller inte på samma sätt som när det är jämnare fält.

Vad kan man göra åt detta?

– Vintertid är det tufft att laborera för mycket med propositionerna om vi ska få fulla och spelvänliga fält. Eftersom det är färre hästar igång har de hästar som är igång och tävlar enklare att komma med i loppen – det vill säga fler startmöjligheter än när de är fler hästar som är igång och tävlar – och är det för annorlunda och konstiga propositioner med flera tillägg och lärlingar som har fördel eller annat som avviker från det normala avstår oftast tränarna och väljer istället att anmäla till mer passande propositioner.

”Förändring ganska trolig”

Mattias Stenby berättar också att de även på Svensk Travsport ser problemet med för mycket jackpott, och att en förändring är ganska trolig.

– Propositionerna på V75 med de fem divisionsloppen har ju sett likadana ut länge och vi har inte medvetet gjort någon förändring för att det ska bli enklare. Det är förstås inte optimalt med för många jackpott på kort tid och vi har under senare tid också funderat på olika alternativ.

Vad är det ni funderar på för alternativ?

– Ska det exempelvis finnas åtta V75-propositioner på lördagar och man väljer bort det ”sämsta” loppet, sämsta spelloppet? Kan man höja radpriset för att göra det svårare? Ska det vara högre prispengar på vintern för att få fler att välja att starta vintertid så att loppen blir jämnare? Ska Gulddivisionen och Silverdivisionen – där favoriten vinner oftare – bara köras varannan vecka?

– Vi tittar på flera olika möjligheter inför framtiden, men kortsiktigt är det svårt att göra ändringar i redan officiella propositioner. Att någon förändring av något slag kommer att ske framöver är dock ganska troligt, säger Mattias Stenby.

Följ ämnen i artikeln