Förbundets drag – tar in en ny polis: ”Pusselbit”

Kampen om en ren och dopningsfri svensk travsport fortsätter – med en ny spaningsledare: ”Det ska bli spännande”

Uppdaterad 2022-02-05 | Publicerad 2022-01-28

Martin Fälling, med en mångårig bakgrund som polis, börjar den 7 mars sitt nya jobb som spaningsledare på Svensk Travsport.

Först rekryterades antidopningshunden Lykke och inom kort får han ytterligare sällskap i jakten på fuskare.

Martin Fälling, med en mångårig bakgrund som polis, börjar den 7 mars sitt nya jobb som spaningsledare.

– Nu har vi ytterligare en pusselbit på plats. De som funderar på att syssla med dopning ska känna vår närvaro, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport.

Förbundet Svensk Travsport fortsätter arbetet för en ren och dopningsfri hästsport. De aktiva som medvetet skadar travsporten genom att använda prestationshöjande medel, och fuskat sig till framgång, bör vara oroliga vid det här laget.

I fjol rekryterades antidopningshunden Lykke som under ett års tid utbildats för att nosa fram fuskare runt om i landet. I november månad gick Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport, ut och flaggade för att en ny resurs med specialkompetens var på ingång:

– När vi har vår nya resurs på plats så kan denne, ihop med antidopningshunden, lyfta vårt operativa arbete till nya nivåer. Nivåer vi måste ligga på för att effektivisera kampen mot de som skadar vår travsport genom dopning. Det är ju inte minst en hästvälfärdsfråga. Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via dopning. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro, sa Mattias då i ett pressmeddelande.

Spola fram två månader och det börjar att hända saker. I ett nytt pressmeddelande under onsdagen gick samme Falkbåge ut med information om att Svensk Travsport inom kort förstärker ytterligare i kampen mot dopning. Och det är inte vilken förstärkning som helst, utan Martin Fälling som kommer in som spaningsledare.

– Jag är mycket glad att Martin vill ansluta till vår grupp. Han har en spetskompetens inom operativt arbete och den delen är viktig att stärka upp i arbetet för hästvälfärden och i kampen mot de som försöker dopa sina hästar. Nu har vi ytterligare en pusselbit på plats och jag hoppas att de som funderar på att syssla med dopning ska känna vår närvaro. Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska, säger Mattias i veckans pressmeddelande.

”Det ska bli spännande”

Martin kommer närmast från polisen och har en lång erfarenhet av att arbeta med spaning, särskilda insatser och annat operativt arbete. Han har även varit gruppchef vid Bedrägerisektionen hos Stockholmspolisen men med start den 7 mars är det främst hästdopare på agendan för ST:s nya supervärvning.

– Jag ser verkligen fram emot att börja på min nya arbetsplats. Det ska bli spännande att få sätta mig in i och börja jobba med de utmaningar som finns inom antidopningsarbetet. Jag tror och hoppas att de erfarenheter och kunskaper som jag bär med mig från Polismyndigheten kommer att bli ett viktigt redskap i vårt framtida arbetssätt mot dopningen i sporten, säger Martin i pressmeddelandet och fortsätter:

– Jag ser flera likheter med det jobb jag nu ska företa mig och det som jag tidigare gjort inom polisen. Den stora utmaningen, som jag ser nu, kommer att bli att vrida och lirka på de operativa metoder som finns inom ramen för Svensk Travsports regelverk, jämfört med polisens, så att åtgärderna underlättar den redan befintliga utredningen. Jag vill även passa på att tacka för att jag fått förtroendet att vara med och skapa detta nya kapitel inom Svensk Travsport.

Förutom polishunden Lykke och spaningsledaren Martin Fälling tas runt 4 000 prover årligen i samband med tävling och träning. Dessutom infördes det i somras ett visselblåsarsystem där ST i framtiden hoppas få in fler tips och mer information än vad som var fallet tidigare.

Följ ämnen i artikeln