– Är så oerhört resultatinriktad

Uppdaterad 2017-06-22 | Publicerad 2017-06-20

Proffstränaren Maria Törnqvist om första halvåret på sin nya ”drömgård”

I slutet på fjolåret köpte hon miljongården i Nossebro.

Sex månader senare är proffstränaren Maria Törnqvist, 29, inte helt nöjd.

– Jag är så fruktansvärt resultatinriktad, säger hon till Trav365.

Det var i november i fjol som Maria Törnqvist flyttade sin tränarrörelse från Strängnäs till Nossebro.

Anledningen: hon hade köpt miljongården Stall Däningsholm, och i samma veva bytte hon också hemmabana från Eskilstuna till Åby.

– Antingen så fegar man och får leva med det resten av sitt liv, eller så tar man chansen, sa hon då.

Nu, drygt sex månader senare och halvvägs in på sitt första år som proffstränare, ser Maria tillbaka på sin första tid på drömgården.

”Haft dålig utdelning”

Maria Törnqvist, som innan flytten till Nossebro arbetade tillsammans med sin pojkvän, proffstränaren Markus B Svedberg, lämnade ”allt” för en egen satsning. På 34 starter hittills under 2017 har stallet kört in 238 200 kronor och segerprocenten ligger på 15 procent.

– Första fyra månaderna var jag nöjd, men jag är inte nöjd med maj och juni, säger Maria Törnqvist till Trav365.

Vad är det du inte varit nöjd med?

– Jag är så fruktansvärt resultatinriktad, hästarna känns fina, men vi har haft dålig utdelning. Någon har varit sjuk och vi har haft en del stolpe ut, men trav är trav.

”Har ändå ett banrekord”

Hur går tankarna kring gården och din verksamhet?

– Jag gör en unghästsatsning och har jobbat in en hel del ettåringar, det är så man får börja, det var så jag och Markus också började. Det blir lite som att börja jobba från början, lite som att börja jobba från scratch, säger Maria Törnqvist och fortsätter:

– Men det är en väldigt fin gård, väldigt fina marker, och grymma förutsättningar. Sedan kommer det ta lite tid, och man får förstå det också, jag har ändå ett banrekord på Åby med Rolex Bigi under mitt första år som proffstränare.

Men resultatinriktad som hon är hade hon önskat mer inkörda prispengar.

– Pengamässigt har vi kört in för lite pengar, så är det, vi har haft lite stolpe ut sista tiden. Jag tycker några av hästarna är så pass bra att de ska tjäna fina pengar.

Du har hittills i år kört in knappt 250 000 kronor, vart skulle du önskat ligga för att vara nöjd?

– Svårt, det är väldigt svårt att säga för jag har så ojämn kvalitet på starthästar, men det är klart man skulle önskat ligga uppåt miljonen, även om jag är ny och färsk. Det är kanske optimistiskt, men det är där man måste vara.

”Viktigaste är att ha is i magen”

Hur ser du på resterande del av 2017 för din del?

– Jag hoppas det kommer lossna framåt hösten, jag har några fina treåringar som är lite sena och som jag inte har plockat ut ännu, och tvååringarna är jättefina. Så, även om jag tycker att vi har haft otur och stolpe ut så är det så det är i den här branschen, det är mycket stolpe ut och ibland är det stolpe in, säger Maria Törnqvist och fortsätter:

– Det viktigaste är att ha is i magen och att man tror på sig själv, att man litar på sig själv och det man gör så man inte förhastar sig. Man ska ha mycket tur, men jag tror man skapar sig tur också genom att jobba hårt och ha ett bra team.

Även om Stall Däningsholm var en ”drömgård” när Maria i slutet av fjolåret köpte den, så har det hänt en del sedan dess.

– Det har det gjort, och man har alltid massa projekt, vi har fixat lite nya hagar och nu ska vi bygga en sandbana här inom ett par veckor och mycket av tankarna går åt till det också. Vi byggde även ett nytt stall och sandbana när jag var i Strängnäs, men man vet vad som funkar och man vill få det åt det hållet också.

Är det liknande den sandbana som din förre arbetsgivare Åke Svanstedt hade när han var verksam i Sverige?

– Åkes sandbana kommer aldrig gå att få till, men jag gillar att ridträna mina hästar, framför allt de äldre, och en sådan sandbana som vi byggde i Strängnäs skulle jag vilja ha något liknande här. Det är skonsamt för hästarna och man kan träna allsidigt på den, och det är det jag saknar mest här, allsidig träning.