Åke Svanstedt: ”Det största man kan vinna”

Svenske stjärntränaren och kusken inför Hambletonian – och svenskfesten: ”Finns nog en avundsjuka”

Uppdaterad 2021-08-08 | Publicerad 2021-08-06

Åke Svanstedt kan vinna Hambletonian för andra gången.

4,3 miljoner kronor väntar vinnaren i Hambletonian Stakes.

Då har den svenske stjärntränaren och kusken Åke Svanstedt två av förhandsfavoriterna.

– Det är det största man kan vinna, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Hambletonian-helgen på The Meadowlands i New Jersey är den största travdagen i USA där de största loppen för de treåriga hästarna ska avgöras: Hambletonian Stakes och Oaks.

Och på lördag kväll, natt mot söndag, blir finalen i Hambletonian Stakes en ren svenskfest. Sju av tio hästar tränas av svenskar.

– De flesta svenskar här i USA har varit framgångsrika genom åren och det säger en del. Det finns en viss hästkultur i Sverige där arbetsmoralen är hög, men jag tror att det är en stor anledning till framgångarna, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Hur går snacket i USA?

– Om man ser på att det är så mycket svenskar inblandade så finns det nog en avundsjuka från de andra. Jag har hört flera gånger ”de där jävla svenskarna” när vissa hade synpunkter på Yonkers bana som är hård. De tittar lite snett på oss. Jag tror även det kommer att gå riktigt fort i finalen, till och med att det kan bli nytt banrekord.

”Jag har varit med ett tag”

Tre av hästarna i finalen av Hambletonian Stakes tränas av Åke Svanstedt. Både Captain Corey, som han kör själv och Delayed Hanover tillhör förhandsfavoriterna på de amerikanska oddslistorna.

– Jag har ju varit med ett tag och det är alltid en stor anspänning inför stora lopp. Men jag litar på hästen och tänker inte bara på löpningsförloppet. Litar man inte på hästarna, då går dom sämre. Om du är orolig räcker de inte till. De hästägare som satsat på mig har ju gjort det av en anledning, de tror på mig, så jag känner inte särskilt stor press på det sättet, säger Åke Svanstedt och försöker sätta ord på hur stor just Hambletonian-dagen är i USA:

– Media haussar upp den här dagen hela veckan och det är otroligt stort här. Det är mycket pengar att köra om och så är det ett enormt stort spel också. Det kan vara därför det blir så stora förseningar just på Meadowlands, för att folk satsar så stora summor i sista minuten. Just i år kommer ju inte de vanliga besökarna och hälsar på under veckan och de blir lite tomt på det sättet. Men häromdagen var det publik på Meadowlands och det är skönt att det verkar gå åt rätt håll.

”En av de bästa...”

Hur bra är Captain Corey?

– Det här är egentligen det första stora loppet. En otroligt cool häst, det har han varit sedan första gången han satte på sig vagnen. Han pullar aldrig utan är väldigt klok, vilket jag tror är ett måste för att bli så här bra. Jag har tidigare sagt att det är en av de bästa unghästarna jag tränat och det är upp till bevis nu då.

Kan du jämföra honom med någon av dina tidigare kanoner?

– Det är alltid svårt att jämföra hästar som exempelvis Zoogin, Torvald Palema, Gidde Palema och Sebastian K.. En som jag tänker på är Six Pack som var enormt bra och som jag tror hade gått riktigt långt, men det blev avelsarbete 2019. Det är så det fungerar, det går inte att köra in i närheten av så mycket pengar som det kan handla om i aveln. Men det var en häst utöver det vanliga.

Hur skulle du ranka en seger i ”Hambot” på lördag?

– Det är det största man kan vinna, även om man väger in loppen för passgångarna som egentligen är det största här. Jag har ju vunnit en gång tidigare med Perfect Spirit men att vinna två gånger av sju möjliga skulle vara otroligt stort för mig.

Flyttade till USA 2013

62-årige Svanstedt lämnade Sverige för USA 2013 och succén har varit stor. Ett beslut han knappast ångrar.

– Här fokuserar man mycket på kuskarna, mer än på hästarna och tränarna. Vi från Sverige håller ju inte riktigt med där. Det är hårt jobb, men också säsongsbetonat. Vi drar igång lite försiktigt i maj, kör på i juni och juli – i augusti är det verkligen fullt upp med stora lopp. Så håller det på fram till november då det blir vintervila. Jag tycker det är kul att tävla, det är därför man håller på men visst ser jag även fram en del mot att ta det lite lugnare.

Jämför dig som kusk i dag och för tio år sedan?

– Jag har ju fått ännu mer rutin. Man vill ju få hästarna att gå och det kan vara svårt när man blir lite äldre, det har vi sett många bevis på, men jag tror och känner att jag duger bra än. I Sverige till exempel har vi ju Magnus Djuse som får hästarna att gå, visserligen en del galopper, men det är många som tappar det när de blir äldre. Jag kör mest de större loppen och då är det svårt att vinna hela tiden, det är i den absolut tuffaste konkurrensen. Extra kul var det i år att ägarna ville jag skulle köra, det betyder mycket.

Till sist, Lucas Wallin är fostrad av dig och kör nu sitt första Hambletonian. Hur känns det?

– Det är jättestort för honom att få köra, han har ju nyss börjat och gjort det mycket bra. Jag blev faktiskt lite sur när han slutade hos mig, men det gick över snabbt. Han var så duktig så han ville köra sitt eget. Det är inte så lätt att få tag i så bra personal.

Klockan 00.12 natt mot söndag avgörs finalen i Hambletonian Stakes 2021 på The Meadowlands.

Följ ämnen i artikeln