Björn Goop historisk – vann Prix d’Amérique

Av: Carl Wangle, Daniel Söderbäck, Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

PARIS. Björn Goop vann Prix d’Amérique med franske jättetalangen Face Time Bourbon.

Nu är svenske stjärnkusken historisk med två segrar i superloppet.

– Det är helt obeskrivbart, säger Björn Goop till Trav 365.

1 av 4 | Foto: ELLIOTT CHOURAQUI / BILDBYRÅN

Under söndagen avgjordes världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique, med 4,5 miljoner kronor till vinnaren.

Och vi fick en svensk vinnare.

Stjärnkusken Björn Goop stod för ett av karriärens mest taktiskt fulländande lopp när han tillsammans med supertalangen Face Time Bourbon, spurtade till seger efter ett dramatiskt och rafflande lopp.

Nu är Björn Goop historisk som första svensk att vinna superloppet två gånger.

2018 vann han loppet med Timo Nurmos-tränade Readly Express.

Trav365 mötte upp segerkusken långt ifrån det stora publikhavet på Paris-banan Vincennes.

– Det är helt obeskrivbart, säger svenske stjärnan till Trav365.

– Det är helt enormt, fortsatte Goop i omklädningsrummet.

Face Time Bourbon fick en bra start, men sedan kördes hästen taktiskt sparsamt över den dryga distansen, på 2 700 meter på Vincennes kolstybb som har både nedför- och uppförsbacke,

In i slutsvängen såg det nattsvart ut för den svenske stjärnan, men Björn Goop förivrade sig inte, stack ner invändigt på upploppet när luckan uppenbarade sig och tog in meter på meter på den då ledande Davidson du Pont. När mållinjen skars var segern sedan knapp, men säker.

”Vilket krig det var”

Unge Face Time Bourbon, som inte mött världseliten tidigare, stod för en av tidernas värsta slutspurter.

Goop höjde näven i skyn.

– Jag är så glad, jag är så, jag vet inte, att få vinna det här loppet, vilket krig det var, det var ett krig och att få stå som slutsegrare är fantastiskt. Det är normalt sett svårt att gå invändigt för en häst, så jag fick låta honom accelerera in sig. Jag tänkte om jag kommer hinna fram, men sedan sa det bara pang. Det är fantastiskt. Han har fantastiska föräldrar den här hästen. Han har det som många andra hästar inte har, det är bland de största, att få vinna ett Prix d’Amerique är stort, att få vinna två är helt enormt. Det är en sådan internationell häst, det är svårt att beskriva, men att få vara med på det här är helt fantastiskt, säger Björn Goop i TV12.

”Helt enormt”

Efter vinsten kommenterade Goop om en liten med udda nyckel till hans stora succé. Han valde att tacka sin mamma Annika och Pappa Olle Goop.

– Jag fick inte välja mellan tyska och franska, det var ingen diskussion, och det är jag glad för. Man är inte samma om man inte kan språket, det har verkligen varit a och o för mig.

Face Time Bourbon tränas av franske stortränaren Sebastian Guarato. Som hyllade sin kusk efter segerloppet:

– Jag är jättenöjd med loppet. Jag är verkligen rörd. Loppet blev helt perfekt. Han hittar alltid rätt väg och gör allting rätt, säger han i TV 12. 

Segertiden blev 1.11,5 över 2 700 meter med voltstart.

Hyllades av experterna

– Jag tror att han körde sitt livs lopp, de andra gjorde allt för att stänga in honom, men de lyckades inte, säger Peter Andersson.

– Det är en av de absolut bästa upplagor jag någonsin har sett, vi vet att vi har sett de här hästarna tjusa oss många gånger förr, men det här loppet, att Face Time Bourbon, första gången emot den här eliten växlar ner dem, det är otroligt. Han har varit så överlägsen sina konkurrenter i samma kull, men att vinna emot den här eliten, att plocka ner Belina Josselyn, jag är full av beundran över den här hästen och även Björn Goop, han gör varje millimeter rätt i det här loppet, säger Daniel Olsson med tårar i ögonen.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!