Så fyndade Melander stjärnhästen Nuncio

Av: Christoffer Wickman, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Köptes på auktion för 50 000 kronor – har i dag sprungit in 14,6 miljoner

Stefan ”Tarzan” Melander och stjärnhästen Nuncio
Foto: Kanal75
Stefan ”Tarzan” Melander och stjärnhästen Nuncio

2012 hittade Stefan Melander travhästen Nuncio på auktion i Harrisburg i USA – och köpte honom för 50 000 kronor.

Snacka om fynd.

I dag har hästen sprungit in 14,6 miljoner kronor.

– Det är alltid lätt att vara efterklok så klart, men det var väldigt fin exteriör på honom och han hade otroligt fin kropp, det var därför jag köpte honom, säger Stefan Melander till Trav365.

Den fyraårige hingsten Nuncio är travhästen som ”alla” vill se i storloppet Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj.

Nuncio är travhästen som sprang in 14,5 miljoner kronor som två- och treåring i USA.

Han är travhästen som vunnit 17 av karriärens hittills 28 starter.

Historien om hur han hamnade hos Stefan ”Tarzan” Melander och hur han köpte honom på en hästauktion för en spottstyver kan vara tagen från vilken saga som helst.

För Trav365 berättar Stefan Melander om ”fyndet”, vad han tittar efter hos hästarna på auktioner, kvällens start på V86, och en eventuell start i Elitloppet.

”Sören Nordin lärde mig”

– Det jag tittar efter hos en häst på auktioner är helt och hållet exteriören, hur hästarna ser ut. Det var det Sören Nordin lärde mig för många år sedan, hur hästarna ska se ut. Det ska vara hållbara, och riktigt bra kroppar.

Vad var det du såg hos Nuncio, som uppenbarligen inte många andra såg då han såldes för i sammanhanget löjliga 50 000 kronor?

– Det är svårt för mig att säga vad de andra inte såg. Men, det var otroligt fin exteriör på honom, och han var riktigt fin.

”Aldrig köpt”

Visste du när du såg honom, att han hade möjligheterna att bli något alldeles extra?

– Man säger alltid efteråt att man hittat de värsta hästarna, annars hade man aldrig köpt de. Jag har i varje fall aldrig köpt en häst som jag inte gillat. Det är lätt att vara efterklok så klart, men det var väldigt fin exteriör på honom och han hade en otroligt fin kropp.

Stefan Melander föll pladask för den då ettårige travaren 2012 i USA, och både som två- och treåring tillhörde Nuncio det absoluta elitskiktet i landet.

”Nya förhållanden”

I början av februari i år tog Melander hem sin superhäst till Sverige – och stjärnhästen Nuncio har sedan dess varit en snackhäst. Det blev inte mindre surr om honom efter den imponerande debuten på svensk mark för två veckor sedan, då han från utvändigt ledaren vann på 1.10,9 över distansen 1 640 meter. Genast ville ”alla” se honom i Sveriges största travlopp, Elitloppet.

– Det är nya förhållanden för honom på V86 i kväll, han har framspår och jag vet inte riktigt vad jag har för förväntningar på honom. Men, han skötte allting perfekt i debuten på svensk mark senast och borde vara bättre nu, så det är klart att jag hoppas och tror på bra segerchans naturligtvis. Ingenting ska vara sämre i alla fall.

”Vi får se”

Känns det något i träningsjobben om han gått framåt något med senaste loppet i kroppen?

– Det är svårt att säga, det är ingen häst som man känner något i tömmarna med när han tränar, han är lugn och harmonisk och det är det viktigaste.

Om han är bra även i kväll, vad händer då. Är Elitloppet klart då?

– Jag får se efter loppet, jag tar ett lopp i taget, jag funderar inte mer än till ikväll… Vi får se…, säger Stefan Melander.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN