Efter ändringen: ”Det var enorma reaktioner”

V75 30 ÅR • ATG-vd:n Hasse Lord Skarplöth i stor intervju • Minnena • Arvet att förvalta • Framtiden

Publicerad 2023-10-24

Hasse Lord Skarplöth har varit ATG:s vd i tio år.

V75 firar 30 år. Under tio år har ATG:s nuvarande vd Hasse Lord Skarplöth varit med på resan.

I en stor intervju berättar han bland annat om sitt starkaste V75-minne, arvet han har att förvalta, förändringen som skapade ramaskri bland de aktiva och vad V75 gör med honom.

– Det är en tävling mot andra spelare och jag älskar att tävla, säger 51-åringen.


V75 FIRAR 30 ÅR: Här är alla artiklar om jubilaren


I januari 2013 lämnade Hasse Lord Skarplöth vd-rollen hos Viasat för att i stället ta över som vd för ATG.

Det var en utnämning som förvånade 51-åringen.

– Jag kände mig glad och hedrad att bli utvald med tanke på att det är många personer med i en sådan process. Jag blev lite förvånad att man valde mig, det är ett stort bolag och jag är bara en hockeymålis från Haninge. Det kändes även lite konstigt att åka till Skeppsbron och Kinnevik för att säga upp sig efter sju år.

Var det något som skrämde med uppdraget?

– Nej, inte skrämde, det kan jag inte säga. Det var dock en stor skillnad. Jag kom från entreprenörsdrivet som sjutton, till nästan en institution. Det var man ödmjuk inför.

Vad var det första du tog tag i?

– Jag samlade hela ledningsgruppen för en två-dagars övning för att lära känna varandra.

”Otroligt tacksam för allt som skapats”

Lördagen den 28 oktober firar V75 och Harry Boy 30 år i samband med V75-omgången på Jägersro. Som fjärde vd för ATG har Hasse Lord Skarplöth varit med i tio år på den långa V75-resan.

Hans företrädare var bland annat Gert Lindberg och Remy Nilson.

– Till att börja med är jag otroligt tacksam för allt som skapats innan mig. Nu firar vi 30 år med V75 som varumärke, men det har byggts upp av mina företrädare. Jag känner ett stort ansvar att förvalta och förädla det som mina företrädare har skapat, säger han och berättar om hans relation med travet och V75 innan hans vd-uppdrag inleddes:

– Den var ganska vag. Jag var intresserad i dom äldre tonåren, men då pratar vi 1990 och det var innan V75. Jag var intresserad fram till 1995, sen blev det hockey, utbildning, familj och jobb som fyllde min tid. När jag hoppade in på ATG blev det som en återstart att jag började engagera mig i travet igen.

Vilka är dina favorithästar?

– Jag har två. Meadow Road är den första med höjdpunkten i Elitloppet 1985. Den andra och mindre kända hästen är Han Pärup. Det blev som en ungdomsförälskelse och jag tror jag vann lite pengar på den hästen, svårare än så är det nog inte, ha ha. Sen var hästen en underdog och sådana gillar jag.

Vad gör V75 med dig?

– För det första är det en tävling mot andra spelare, och jag älskar att tävla. Det handlar även om statistik och siffror som jag också älskar, jag gillar pluggandet och analysen, nästan lika mycket som loppet på lördagen. Det som är så fint är att det engagerar hela veckan. Sen får man även så klar förklara för sin omgivning varför man inte hade sju rätt efteråt, ha, ha. Men V75 är en helveckas upplevelse helt enkelt.

Har du någon V75-ritual?

– Jag analyserar rätt noga för att bilda mig en egen uppfattning och pluggar startlistor. Det är nummer ett. Nummer två är att jag tittar mig omkring för att få bekräftelse på att mina egna tankar stämmer överens med övriga. Sen ändrar man sig alltid till slut ändå och allra oftast till det sämre tyvärr.

När vann du pengar på V75 senast?

– Jag har vunnit runt 10 000 kronor vid ett par tillfällen men det är inte så att Hans G Lindskog ringt mig direkt.

Hasse Lord Skarplöth i samband med Hästgalan 2023.

”Måste våga vara offensiva”

Under de tio åren så har Hasse Lord Skarplöth och hans medarbetare genomfört flera förändringar som han är extra nöjd med.

– Mest nöjd är jag med att vi har lyckats bibehålla ett så stort intresse för V75, och det har vi gjort genom massa saker genom åren. Vi har förbättrade tv-sändningar, en bättre användarupplevelse och positioneringssystemet, för att ge några exempel. Sedan våra ”Burstar” med exempelvis Winter Burst med multijackpott sätter V75 i rampljuset.

En av de större förändringarna skedde dock lördagen den 15 augusti 2015 i samband med V75-tävlingarna på Åby. Starttiden för V75 ändrades från 14.30 till 16.20. Ett beslut som inte enbart sågs positivt.

– Det var enorma reaktioner, vi gjorde våld på invanda konsumtionsmönster och också på invanda rutiner inom sporten. Det var mest reaktioner från sporten. I slutändan var det en ekonomisk fråga att ta ställning till. Jag kunde visa att vi ökade omsättningen vilket var helt naturligt när man fick två timmar till på sig att lämna in.

Vad hade kunnat bli bättre under dina år?

– Det mesta, men vi måste våga att vara offensiva och våga förändra. Kundernas behov förändras. En spelare i dag har mycket högre krav i dag på ATG än för 40 år sedan.

Om du blickar 30 år tillbaka, vad är ditt starkaste V75-minne?

– Det finns massa fantastiska V75-minnen. Bakom varje vinnare finns det undantagslöst en fantastisk historia. Samma bakom varje miljonkupong. Tyvärr är mitt starkaste minne kraftigt negativt och det var driftstörningen den 23 december 2018 då det inte gick att lämna in spel. Det var smärta på hög nivå.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig?

– Dom ser nästan aldrig likadana ut men generellt har jag åtta möten om dagen både internt och externt. Utöver det får jag en liten stund att tänka för mig själv, svara i telefon och på mail. Men jag ska absolut inte klaga, jag har inga problem att fylla arbetsveckan. Jag älskar det.

”Blev som en andra halvlek”

Hur länge vill du fortsätta?

– Jag vill fortsätta och för att fortsätta ska man må bra. Om jag ska må bra ska jag känna att jag levererar. För att leverera krävs kompetens och passion. Jag har aldrig varit mer kompetent än vad jag är i dag att driva ett spelbolag. Han fortsätter:

– Minst lika viktigt är passionen. Jag är själv förvånad att jag har så stor passion efter tio år. Det blev som en andra halvlek med tanke på spelregleringen den 1 januari 2019. Jag har idéer och energi fortfarande och tycker det är kul. Det är ett krav.

Vad är viktigast i framtiden för ATG samt varumärket V75?

– Det viktigaste är att vi i dag har 1,3 miljoner hästspelande kunder där nästan alla spelar V75 någon gång om året. Vi måste vara fortsatt relevanta för dom med en bra spelupplevelse. Det är i tre delar, vi ska vara relevanta innan, under och efter V75.

– Här har V75 en fantastisk styrka. Vi lever mycket virtuellt och digital och mycket av våra liv är på ”låtsas”. V75 och tävling med hästar är på riktigt, det tror jag är en himla styrka som spelprodukt.

Till sist, vad har V75 betytt och betyder för dig?

– Det är mer än ett varumärke, det är som en lägereld där vi möts och där vi har det trevligt i hela Sverige och något att samlas kring. Jag tror vi som människor har behov av att samlas runt fenomen, som bland annat V75 är.

Följ ämnen i artikeln