Sportchefens svar: ”Westholm har fel”

Publicerad 2014-06-12

Claes Broberg på Örebrotravet ger sig in i debatten kring breddtravet

Claes Broberg, sportchef på Örebrotravet.

Jörgen Westholm menade på att landets sportchefer förstört breddtravet.
Nu slår Örebrotravets sportchef Claes Broberg ifrån sig och försvarar sportcheferna.

– Jag tycker Westholm har fel i sak, vi har fått riktlinjer från ST att utgå från, säger Claes Broberg till Trav365.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.
Debatten om breddtrav går vidare. Tidigare har flera V75-kuskar hotat med att sluta på grund av Svensk Travsports införande av breddtrav. En som inte höll med sina kollegor var proffstränaren Jörgen Westholm – som hyllade det nya systemet. Westholm skickade också en känga till landets sportchefer, och menade på att det är de som förstört breddtravet.

– Det är inte ST:s fel, det är sportcheferna som har förstört det fina med breddtravet. Det är de som helt och hållet bestämmer hur loppen ska ligga på respektive bana, har Westholm tidigare sagt till Trav365.

Försvarar sig

Nu slår sportcheferna ifrån sig, Örebrotravets sportchef Claes Broberg försvarar sina kollegor, och tycker kritiken från Westholm är obefogad.

– Jörgen Westholm har fel i sak. ST har bestämt exakt hur många breddlopp vi ska köra varje tävlingsdag, det är ingenting som vi kan påverka. Vi kan inte bestämma eller avgöra när och hur vi ska köra breddtrav, där har han fel. Vi kan inte påverka antalet breddlopp och det tycker jag är viktigt att poängtera, säger Claes och berättar vidare.

– Sedan kan jag hålla med Westholm om en sak, poängen med breddtrav är att det ska vara lägre prissumma. Breddtrav ska vara en division under och det är inte meningen att det ska vara högre total prissumma i breddlopp än i vanliga lopp – det är inte det som är tanken. Då är det ju välgörenhet vi håller på med.

”Säger sig självt”

Landets sportchefer har fått riktlinjer från Svensk Travsport, enligt de regler som finns kan inte travbanorna själva välja när, var och hur breddloppen ska ligga eller köras. Det landets sportchefer kan påverka i viss mån, är prissumman i breddloppen.

– När vi har en lunchdag med nio lopp ska det vara ett breddlopp, när vi har V65 på lördagar ska det vara fyra breddlopp, det är de regler som finns från ST och det kan vi inte påverka. Vi får inte ett gäng breddlopp som vi kan lägga hur vi vill. Det vi sportchefer kan påverka är prissumman i breddlopp, ST har satt en miniminivå på prispengar i breddlopp, sedan är det upp till varje sportchef. Men det bör vara mindre prissummor i breddlopp, eftersom det är lägre konkurrens, ju högre konkurrens ju högre prissumma, det säger sig självt.

”Hade detta som farhåga”

Vad säger du om de kuskar som hotar sluta på grund av införandet med breddtrav?

– Jag hade detta som farhåga när vi diskuterade frågan, redan då var min farhåga att mellangruppen skulle hamna i skottgluggen. De bästa klarar sig alltid, problemet blir för mellangruppen och frågan är hur mycket man ska acceptera att de blir lidande? Det gäller att hitta en rimlig balans för detta, men det är inte alldeles enkelt.

Hur kan det slå så fel?

– Vi har en och samma kaka att fördela, ska vi då öka en andel till de mindre, de mindre framgångsrika, då måste vi ta pengarna någonstans ifrån och då blir det naturligt från mellangruppen. Den farhågan hade jag tidigt. Det är det här man får titta på, om det slagit snett, och då får man göra något åt det.
Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.