Proffstränaren utreds för djurplågeri: ”Lögn”

Pekas ut i sociala medier av tidigare anställd: ”Har bevis” • Förbundet: ”Inledande samtal”

Uppdaterad 2024-02-20 | Publicerad 2024-02-19

ST:s utredningschef  Mattias Falkbåge bekräftar att förbundet startat en utredning.

En proffstränare i Sverige utreds för djurplågeri.

Enligt en före detta anställd tvingades hon träna en skadad häst.

– Jag har bevis, säger den tidigare anställde.

– Det hon säger är inte i närheten av sanningen, säger tränaren.

Under helgen cirkulerade flera filmer på en häst som ser halt ut på sociala medier.

En svensk travtränare pekas ut av en tidigare anställd.

Skötaren: ”Litade på honom”

Anledningen: hon hävdar att tränaren tvingat henne träna den skadade hästen.

– Jag började jobba hos tränaren den 2 februari och det var då allt började på första jobbdagen. Jag spånade upp stallarna inför de skulle komma och hjälpte till att lasta av. En av hästarna som kom var halt och jag spolade rent benet för att svullnaden skulle gå ner. Sen efter helgen, på måndagen, kom han och sa att hästen skulle tränas, säger skötaren, som vill förbli anonym, och fortsätter.

– Han sa att hästen skulle absolut tränas för att svullnaden skulle gå ner. Han sa också att de hade pratat med en veterinär och då litade jag på honom. Det skulle jag inte ha gjort, det förstår jag nu i efterhand. Han tränades måndag, tisdag och torsdag och då tog jag bilder och filmer som jag skickat in till förbundet Svensk Travsport. I dag under måndagen har ST varit här med två representanter.

Blir det inte ord mot ord i ett sådant här fall?

– Jag har skickat in flera filmer som ingen annat sett till ST också, jag har bevis. Jag vet att jag gjorde rätt i att anmäla sen får förbundet utreda allt.

Tränaren: ”Har inget att dölja”

Den svenske travtränaren är chockad över helgens påståenden och rykten på sociala medier som han med bestämdhet hävdar är uppdiktade.

– Hästen, som fått en spark i hagen, hade lite lymfangit och behövde få röra på sig lite efter att ha stått still. Jag bad henne skritta och jogga den lite. Skötaren, en nyanställd tjej, skötte inte om såret. Att just röra på hästen måste man för att inte få men längre fram. Sen att hon tagit filmer och bilder, det är hennes beslut. Jag har inget att dölja och spelar med öppna kort, berättar tränaren för Trav365.

Vad är din uppfattning till varför det här har blossat upp på det här sättet?

– Det är inga bekymmer egentligen. För det första är det en tjej som inte gjort sitt jobb. Hon har inget kunnande och det är hon som skapat ett problem. Hon hade ingen kunskap och jag berättade tidigt för henne att anställningen inte skulle fungera. Det hon säger är inte i närheten av sanningen och det har jag bevis då flera andra anställda har hört. Jag till och med skrek på henne att inte fortsätta köra, fortsätter den utpekade tränaren.

Den utpekade tränaren avser troligen att anmäla skötaren för förtal.

”Allt är en lögn”

Händelsen har enligt tränaren skadat hans anseende och nu funderar han på att anmäla skötaren för förtal.

– Jag kanske måste gå vidare med det mot henne då jag vill få upprättelse, för att rädda mig själv. Folk som känner mig vet hur vi tar hand om hästar. Även om jag vet att jag inte gjort fel är det här mitt varumärke och det är klart det skadar mig. Alla vet hur jag är som person och hur jag jobbat för att bygga upp något bra.

Har du blivit kontaktad av Svensk Travsport ännu?

– Jag har inte hört något alls, jag har bara pratat med en veterinär, i övrigt inte ett ljud. Jag välkomnar dem att höra av sig. Nu finns några bilder och en film som är sex sekunder lång. Allt är en lögn och det berättar jag gärna.

Förbundet: ”Samtala med parter”

Förbundet Svensk Travsport bekräftar att de under helgen tagit del av påståendet, bilderna och filmerna.

– Vi nåddes av informationen i förra veckan och utifrån det har vi inledande samtal, med bland annat den som pekas ut. Sedan bildar vi oss en uppfattning om vad som hänt och hur omständigheterna ser ut. Det vi gör initialt är att samtala med de parter som berörs och det har vi påbörjat, förklarar utredningschefen Matias Falkbåge för Trav365.

Falkbåge vill inte uttala sig i det enskilda ärendet, men på ett mer övergripande plan redogör han för hur processen kan se ut.

– Rent generellt finns det två olika parallella delar i utredningar kring djurskydd och hästvälfärd. När vi fått in information så behöver vi bilda oss en uppfattning om det kan röra sig om överträdelser enligt våra reglementen såsom till exempel en olämplig behandling av häst eller annat ansvar tränaren kan ha enligt Tävlingsreglementet, säger ST-chefen och avslutar:

– Den andra delen är rättslig utanför Svensk Travsport där Länsstyrelsen kan kolla på ett ärende. Länsstyrelsen kan ta beslut om sanktioner eller lämna över det till polis för utredning kring överträdelser enligt djurskyddslagen eller djurplågeri. Det är rättsväsendets del och om det blir en dom sen kring överträdelser enligt djurskyddslagen eller djurplågeri så blir det en senare prövning i Licenskommittén.

Hur lång tid kan den initiala utredningen ta?

– Det är svårt att säga hur lång tid utredningen för oss kan ta. De initiala samtalen bör inte ta så lång tid, men utifrån dem så får vi se om det krävs fler samtal eller insamling av bevisning. Därefter synkas ärendet med vår förbundsjurist inför att ta beslut i ärendet.

ST:s utredningschef Mattias Falkbåge.

Följ ämnen i artikeln