Bergh: ”Har en unik variant av fart…”

Stortränaren kvalade in tre hästar till final – därför valde han spår 3: ”Jag har testat spår 1”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Hail Mary vann enkelt på Solvalla under söndagen.

Robert Bergh kvalade in tre hästar till Breeders’ Crown-finalerna.

Alla imponerade.

– Det är sjukt unikt att få fram två hästar som Power och Hail Mary i samma årskull, säger han.

Under söndagen kördes Breeders’ Crown-semifinaler på Solvalla.

En av de största vinnarna: Robert Bergh.

Han kvalade in tre hästar till finalerna: Europaderbyvinnaren Power, svenske Derbyvinnaren Hail Mary och nytillskottet i stallet Revelation.

”Våldsamt snabb”

Power kördes resolut till ledningen efter 500 meter. Sedan lunkade han hem segern i sitt försök i säker stil och visade att en resa tur och retur till Paris (där finalen av Europaderbyt avgjordes förra fredagen) inte satt i benen.

– Det kändes bra redan när han kom hem och han tränade på helt normalt i veckan, som vilken vecka som helst, så jag hade god tilltro på honom.. Det blev ett alldeles lagom lopp i sammanhanget.

Hail Mary fick trava utvändigt om ledande Brother Bill i hög fart. Det bekom honom inte. I den sista svängen begärde Bergh lite extra av sin häst.

Svaret; Han blixtrade förbi ledaren och försvann till seger i flegmatisk stil.

– Han är våldsamt snabb! Han har vuxit lite i sommar och blivit någon centimeter högre fast att han tävlat på. Både han och Power är väldigt lika. Sömniga på banan. Det är knappt att dom gör en bensträckare innan loppen, men så fort startbilen kommer fram blir både ruskigt effektiva och tycker det är jäkligt roligt att tävla.

Just speedrycket av Hail Mary i sista sväng tjusade travfansen.

– Jag har inte behövt gjort den manövern, han vann ju Derbyt så enkelt och senast på Örebro fick jag köra lugnt. Men när jag gav honom kommande, har har så fruktansvärt lätt för sig. Han har tävlat på lite tuffare nu, det har höjt honom. Han har en unik variant av fart. Man kan inte tro att jag körde så fort som jag gjorde sista 500 metrarna, för jag tyckte att sista 150 metrarna var väldigt avstannandes.

– Det finns mycket att ta av på båda hästarna. De går i vanlig vagn, tunga skor och inte blivit utmanade. Det har funkat bra och dom är tacksamma att jobba med.

Du har två så bra hästar - i samma kull.

– Det är sjukt unikt! 

”Gynnsamt att komma en bit ut”

Robert Bergh ”vann” spårlottningen med Hail Mary. Då valde han spår 3 med sin stjärna.

– Jag har testat spår 1 på Eskilstuna (där finalerna körs) och haft väldiga problem att komma iväg. Jag har inte alls samma känsla som jag hade på Jägersro när jag valde spår 1 med Hail Mary i Derbyt. Det är gynnsamt att komma en bit ut i banan på Eskilstuna, så det är klart bättre med spår 3.

Bergh fick välja spår med Power som trea - och tog spår 2.

– Han är också snabb ut, men inte så explosiv som Hail Mary första stegen, så spår 2 passar bra. Han hade inte hängt med så bra från spår 1.

Bergh är avstängd under finalhelgen och har redan bestämt kuskar till sina fyraåringsstjärnor:

– Per Lennartsson kör Hail Mary och Örjan Kihlström kör Power.

”Imponerande bra”

Åbytränaren kvalade även in en treåring till finalerna. Revelation, som nyligen anlänt till topptränarens stall. Han gick ett starkt lopp och fick endast se sig besegrad av Selected News. I sista stegen.

– Det var imponerande bra. Jag var mest nöjd med honom aktionsmässigt. Det var ett glädjande intryck och något att bygga vidare på inför finalen. 

Publicerad:

LÄS VIDARE