Evelina, 28: Vill satsa rejält på det här

Lämnar Frankrike – vill ha proffsliv i Sverige

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Evelina Månsson

För några år sedan lämnade Evelina Månsson, 28, tryggheten i Sverige för Frankrike.

Nu drömmer hon om ett proffsliv i Sverige.

– Vi vill satsa rejält på det här, säger hon.

Tidigare i veckan var det två förberedande dagar på Hästsportens Hus i Stockholm för de som lagom till årsskiftet vill plocka ut en proffslicens som travtränare.

En av de som var på plats var 28-åriga Evelina Månsson, till vardags hemmahörande i Champagné-Saint-Hilaire i Frankrike, 20 mil norr om Bordeaux.

Det var för några år sedan som Evelina Månsson, född 1990, valde att lämna tryggheten i Sverige för ett liv i Frankrike. I fyra år var hon ansvarig för Rommeproffset Jörgen Westholms filial på Grosbois i Frankrike, och sedan april bor hon på travtränaren Dominik Cordeaus hästgård – där hon främst hjälper honom med stallets unghästar.

Nu drömmer Evelina Månsson om ett proffsliv i Sverige – tillsammans med sin sambo Julian Cordeau.

”Kollar kring Åby och Göteborg”

Evelina Månsson är totalt en av tolv som kommer att gå proffstränarkursen i år, på den förberedande kursen i Stockholm var de totalt 15 stycken.

– Jag var nyligen på plats i Stockholm i två dagar för den förberedande kursen, sedan är det två tillfällen i höst och vinter där vi ska vara en vecka åt gången på Wången, vecka 43 och vecka 48. Däremellan får vi distansuppgifter, så jag kommer att vara kvar i Frankrike och åka upp vid kurstillfällena och det ska fungera bra, säger Evelina Månsson.

Efter den avslutande proffstränarkursen är tanken att Evelina Månsson ska lämna Frankrike, och flytta hem till Sverige.

– Det kommer inte att bli de första månaderna, men någon gång under 2020 är väl tanken att jag och min sambo Julian Cordeau ska flytta till Sverige och satsa rejält. Vi vill hålla till lite mer söderut och kollar lite kring Åby och Göteborg, berättar hon.

”Vill få ett namn i Sverige”

I framtiden hoppas Evelina Månsson kunna dra nytta av sina år i Frankrike, både gällande erfarenhet och kontakter. Sedan är ju sambon Julian Cordeau fransman.

– Jag vill etablera mig som travtränare i Sverige och satsa rejält, det är det jag vill, att få ett namn i Sverige. Men vi vill även satsa mot Frankrike, vi vill gärna ha en filial i Frankrike också och det hoppas jag ska fungera. Vi har ju lite franska ägare redan i dag.

Hur har åren i Frankrike varit?

– Det har varit jättenyttiga, lärorika och roliga år. I fyra år, fram till april i år, var jag ansvarig för Jörgen Westholms franska filial. I april flyttade vi ner till min sambo Julian Cordeaus familjegård och där tränar jag och tar hand om några hästar, samtidigt som jag hjälper svenska travtränare som är sugna på att starta i Frankrike, senast nu Jörgen S Eriksson med hästen Fleuron d’Ormoy.

Evelina Månsson och sambon Julian Cordeaus vägar möttes på Grosbois, när Julian var hästskötare hos Björn Goop. Nu satsar de tillsammans mot en framtid i Sverige.

– Vi har väl ingen jätteutstakad plan, men vi kollar just nu möjligheten att hyra boxar runt Göteborgstrakten och sedan är det de där med att jaga hästägare som vi får göra. Vi kommer också försöka få med oss några hästar härifrån till att börja med i varje fall, och vi vill satsa på det här, säger Evelina Månsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN