”Folk förstår inte hur allvarligt det här är”

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2018-03-20

Maria Törnqvist, 29

Proffstränaren Maria Törnqvist slår larm.

Det råder akut brist på hästskötare i hela landet.

– Det är ett riksproblem, säger hon.

Allt fler travtränare söker personal, och den senaste tiden har inte bara en, utan flera stortränare runt om i landet gått ut via sina sociala kanaler och sökt hästskötare.
Landets hästskötare blir färre och färre och det råder akut brist på hästskötare i hela landet och läget är nu allvarligt, det menar Åbyproffset Maria Törnqvist, 29.

I en krönika i tidningen Sulkysport tar hon upp problemet, och nu utvecklar hon för Trav365, och slår larm om den akuta bristen.

”Stressen är en stor bov”

– Det är en jätteviktig fråga, det börjar på allvar bli brist på hästskötare i hela landet. Det är inte bara en eller ett par travtränare som har problem, det är ett riksproblem, säger hon.

Varför har det blivit så här?

– Jag tror det finns en rad anledningar till det.

Kan du berätta?

– Dels har det blivit mer och mer passhästar per skötare, i många stall, och det är mer tryck i dag med att hästen måste prestera, och jag tror stressen är en stor bov i det hela, säger Maria Törnqvist och fortsätter:

– Du ska köra fyra-fem fortkörningsturer per dag, hästarna ska duschas, de ska ut och in i hagen, och över lag så upplever många av de jag pratar med ett tuffare klimat än tidigare. Jag tror det här är en följd av att prispengarna inte har hängt med, kostnaderna för bland annat foder och strö har ökar dramatiskt, och det är först i år som prispengarna har höjts. Det känns som om det är många travtränare som blivit tvingade att lägga fler passhästar per skötare.

”Har blivit en annan mentalitet”

Maria Törnqvist var för några år sedan själv hästskötare hos Åke Svanstedt, då ett av Sveriges i särklass största stall.

– Tävlingsupplägget har också ändrats de senaste åren, jämfört med tidigare. Tävlingskalendern har blivit bättre i år, men det är lunchtrav varje dag och trav på lördagskvällarna. Jag är inte dum och förstår inkomsten det bringar till ATG, men skötarna har det inte lätt, säger Maria Törnqvist och utvecklar:

– Skötarna i storstall, ska de iväg på kvällstrav på lördagarna där första start är klockan 19.00 så går de upp tidigt på morgonen och har jobbat hela veckan, och sedan börjar de lasta på vid 14.00-tiden beroende på hur långt de har till banan. Sista loppet går vid 22.30-tiden och sedan tar det en timme till för att ta rätt på allt, och sedan är de hemma mitt i natten mellan lördag och söndag och om de har tur så har de sovmorgon på söndagen, och det är inte alla som har den turen.

Maria Törnqvist menar att läget är allvarligt.

– Det är redan akut brist på hästskötare, jag tror inte folk förstår hur allvarligt det är. Jag vet stora travtränare som fått dragit ner på hästantalet i stallet för att de inte får tag i hästskötare. Det känns som de flesta hästskötare fått nog och det är synd, för i grunden är det ett jättekul yrke. Det är ett tungt jobb med tidiga morgnar och sena kvällar, men det är ett fantastiskt givande yrke där ingen dag är den andra lik.

Vad behövs göras?

– Både tränarna, Svensk Travsport och de gymnasium som utbildar hästskötarna måste jobba fram någon plan, eller mall, så vi kan locka folk att vilja jobba igen. Det har också blivit en annan mentalitet de senaste åren jämfört med tidigare, det har det väl blivit överlag, men jag märker stor skillnad om du jämför i dag, och när jag jobbade som hästskötare hos Åke Svanstedt. Då fick man lära sig skotta box först, innan det ens var tal om att man skulle köra häst, säger Maria och utvecklar:

– Det känns som de måste lära sig ta ansvar, men jag vet och har hört att det är et problem att skolorna inte får lägga ut jour på eleverna och så, för att ungdomarna behöver sin sömn. Det är naturligtvis jätteviktigt, men de blir ju ett problem när de kommer ut i arbetslivet sen, och jag tycker det är bra om de får lära sig tidigt. Det är ett ansvar vi har, vi håller på med och tar hand om djur, det är inte papper man sitter och vänder. Vi travtränare är beroende av vår personal och det är superviktigt att vi kan lita på dom, och det ska vara ömsesidigt så klart. 

Följ ämnen i artikeln