Travreportern äter hästkött med aska

Publicerad 2016-02-22

Skulle du äta hästtartar serverad på en V75-kupong?

Här äter tv-reportern Björn Ekmark hästkött serverad på en V75-kupong toppad med aska.

Rätten chockerar ganska många men gick hem hos Ekmark.

– Det smakar kanon, säger han i inslaget.

Kockarna på Stockholmsrestaurangen Punk Royale gillar att chocka sina besökare och en av deras något udda rätter är ”My little pony” som är hästtartar serverad på en V75-kupong. Och där kocken fimpar en cigarett över rätten vid servering.

Rätten är flitigt uppmärksammad i sociala medier, av matskribenter och i matbloggar. I helgens avsnitt av travprogrammet ”Sista sväng” gör reportern och redaktören Björn Ekmark ett besök på krogen för att äta hästtartar.

”Smakar kanon”

Ekmark skrattar när han får rätten serverad vid bordet och när kocken Joakim Almqvist fimpar sin cigarett över maten.

Men maten får högt betyg av tv-reportern.

– Det var en av de mest udda och spektakulära rätterna som jag ätit i mitt liv, säger Ekmark i programmet.

– Det smakar kanon. Hästkött är bra kött, jag gillar vilt och det har en touch av vilt kött, fortsätter han.

”Måste vara gott”

Kalle Nilsson, kock på Punk Royale, berättar att många är positivt inställda till att äta hästkött.

– Vi har några ponny-vägrare, men de flesta äter det. Alla är inte jätteförtjusta i det. Men de flesta är ganska öppna och äter det som är gott. Det får inte bara vara coolt, det måste vara gott. Bra häst är gott.

”Kul att provocera”

Att servera maten med en cigarett väcker uppmärksamhet.

– Det här chockerar ganska mycket. Det är inte speciellt vanligt men det är också det folk tycker är roligt. Sedan om det hade varit äckligt så hade det blivit pannkaka av allting. Men är det gott och man kan skoja till det så går det hem hos folk, säger han.

Men han avslöjar att det inte är en riktig cigarett.

– Det är purjolöks-aska, men folk tror att det är cigaretter, säger han.

– Vi tycker det är kul att provocera till vis del, så länge det inte blir en sämre grej och det är ganska provocerande att gå ut och aska någons mat, fortsätter han.

Se hela inslaget här – länk till programmet ”Sista sväng”

Följ ämnen i artikeln