Det här fanns inte i min vildaste fantasti

Thomas Jezek berättar om sitt galna Blocket-fynd

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Thomas Jezek

Han fyndades på blocket för 12 500 kronor.

Nu har travhästen Food Money tjänat 2,5 miljoner kronor.

Under söndagen satte han banrekord på Tingsryd och fick 50 000 kronor i bonus.

– Det fanns inte i min vildaste fantasi att det kunde bli så här, säger hästens tränare och ägare Thomas Jezek.

Det var under 2013 som travamatören från Kopparberg, Thomas Jezek, hittade en annons på Blocket om travhästen Food Money.

Den då femårige USA-födde hästen var till salu för 12 500 kronor – och Jezek, 47, slog till. Det som hänt efter det är en riktig travsaga.

Den i dag elvaårige Food Money har sprungit in 2,5 miljoner kronor och under söndagen i Tingsryd sprang han banrekord då han noterades för segertiden 1.09,8 över distansen 1 609 meter autostart. Förutom förstapriset på 60 000 kronor så belönades Food Money med 50 000 kronor i bonus – i och med sitt banrekord.

Travhästen, som till en början hos Jezek inte kunde ta ett travsteg och fick genomgå dubbla operationer, närmar sig nu slutet på sin tävlingskarriär. En tävlingskarriär som det är svårt att inte ryckas med i.

”Då var jag rädd”

Eftersom Food Money är en amerikaimport hade han en tvångsprissumma på 750 000 kronor på sig när han skulle börja tävla i Sverige, något som Blocketköparen Thomas Jezek inte visste om. Det har dock aldrig riktigt bekommit Food Money, och för ett par år sedan figurerade Blockethästen friskt i snacket inför självaste Elitloppet.

– Den resan som vi har fått varit med om kring Food Money fanns inte i min vildaste fantasi när jag köpte honom. Att ett klick på datorn skulle leda till det här, säger Thomas Jezek och berättar vidare:
– Jag hade hoppats att jag skulle få en häst som jag kunde starta med, och när jag väl hade köpt honom och fick veta att han hade 750 000 kronor på sig i straffsumma så tänkte jag bara nej, kommer vi någonsin komma till start.

Till start kom dom. Sex år senare har Food Money tagit 18 segrar och sprungit in 2,5 miljoner kronor.

– Första gången han tävlade var i Karlstad och då var jag rädd för att han skulle bli avhängd varvet från mål, men då slutade han femma och då kände jag att det fanns en möjlighet att han skulle kunna vara med. Han tjänade 5 500 kronor vid den femteplatsen och jag var skitlycklig. Det som varit efter det, det är en makalös resa.

”Det är få förunnat”

Thomas Jezek har Lindesberg som hemmabana men bor i Kopparberg, och för en amatörtränare med i dag tre hästar på träningslistan så har betydelsen av Food Moneys framgångar givetvis betytt mycket.

– Det vi har fått vara med om är det inte många som får, det finns dom som håller på med det här i 50 år och aldrig får en häst i den här kalibern, och det är få förunnat det som vi har fått varit med om. Det är en speciell häst men han har alltid genom hela sin karriär gjort det han kan, han är otroligt ärlig och sliter alltid. Nu är han ju elva år och i Sverige får man bara tävla med sina hästar till den dagen de blir 13 år, men jag hoppas få fortsätta den här resan i ett år och fyra månader till. Tanken är att han ska få tävla på nu i höst så länge banorna är fina, sedan tränar vi honom i vinter för att sedan ta ut honom till en sista tävlingssäsong nästa år.

Food Money har alltså hunnit bli elva år gammal, men några krämpor syns inte. Den här tävlingssäsongen har han två segrar på sex starter och han har bara missat pallen vid ett tillfälle.

– Det känns definitivt inte som att han är elva år gammal. Han har blivit lugnare och klokare, han var kanske lite mer ivrig i början och nästan lite het och tokig och det är han inte längre, så på så vis märker man av åldern att han blivit klokare. Men jag vet inte om jag känt honom så smidig i travet som jag gjort i år, tidigare har han varit lite kantig, men i år är han jättesmidig och jag hoppas vi hittat ett bra upplägg för honom och han har ju framför allt viljan kvar och det är det som är det viktigaste.

”Visst hade man en dröm”

Banrekordet i Tingsryd under söndagen och 50 000 kronor i bonus, var något Jezek bara kunde drömma om innan, medger han.

– Visst hade man en dröm att han kanske skulle kunna komma under 1.10-gränsen, men det var kanske inte det man trodde på förhand direkt. Det var första gången han sprang på milebana och jag hade förhoppningar att han skulle ta det bra, men då trodde jag kanske att någon annan skulle göra jobbet åt honom och inte att han skulle göra det själv från ledningen. Jag var supernöjd med honom, något annat går inte att vara och det var lätta mil hem efter tävlingarna.

Nästa start för Food Money ser ut att bli på Gävletravet torsdagen den 5 september.

– Det är dit det lutar just nu. I går i Tingsryd var det ett otroligt jämnt startfält och det är alltid bra hästar i den här klassen, men på V75 så är det alltid någon av de bästa som är med och jagar och därför tycker jag inte att man behöver gå ut där varje gång, säger Thomas Jezek.

Publicerad: