Hyllas efter succén: ”Det är lite för tidigt”

Profilägde travhästen imponerar stort

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Marcus Melander och Greenshoe.
Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Marcus Melander och Greenshoe.

Marcus Melanders succé i USA fortsätter.

Och travhästen Greenshoe hyllas – som en av de bästa som någonsin sprungit på en travbana.

– Det är en jättefin häst och säkert den bästa treåringen nu, säger Melander till Trav365.

Framgångssagan fortsätter för den svenske travtränaren Marcus Melander i USA.

I fjol tog han hem VM-loppet med Cruzado Dela Noche.

Inför den här tävlingssäsongen var det många som valde att hylla supertalangen Greenshoe – inte minst en av delägarna Hasse Backe.

– Han kan bli världens bästa treåring, sa Backe i en intervju med Trav365 tidigare i år.

Och Greenshoe har redan hunnit imponera. Han vann årsdebuten på supertiden 1.09,2. Och i fredags vann han finalen av New Jersey Sire Stakes på segertiden 1.08,6 över distansen 1 609 meter.

– Vad finns det att säga, egentligen. Han har varit väldigt imponerande i de två första loppen här i år, och han var väldigt fin i fredags och det är en fantastisk häst. Det är bara hoppas att han sköter sig, i fjol hade han lite problem bakom bilen, men i år har han skött sig jättefint och det är bara att hoppas att han fortsätter sköta sig, säger Marcus Melander.

”Växlar som de flesta inte har”

Efter fredagens seger hyllas hästen enormt och nämns som en av de bästa travhästarna som någonsin startat på en travbana. Melander vill dock tona ner förväntningarna något.

– Det är en fantastisk fin häst, så är det ju, sedan är det väl lite för tidigt att säga så tycker jag. Det är en jättefin häst och säkert den bästa treåringen nu, det tror jag, även om det kanske är hårt att säga så när jag har en annan som vunnit tio raka segrar, säger han och fortsätter:

– Greenshoe har växlar som de flesta hästar inte har, det finns en växel till i honom, som även de bästa hästarna kanske inte besitter. Han har vunnit väldigt enkelt och i fredags vann han ju på 1.08,6, visserligen på milebana men på det sätt han gör det och enligt kusken (Brian Sears) med väldigt mycket krafter kvar, det är så klart imponerande. Det är tidigt på säsongen, men visst imponerar han väldigt.

’Hambot’ – det stora målet

Hur tänker du framöver med en sådan här häst, flyger man iväg i tankarna eller är det bara nuet som gäller?

– Jag har sagt hela tiden att vi tar ett lopp i taget, det blir försök till Earl Beal om två veckor och han kanske får gå ett kvallopp där emellan eftersom det är ny bana för honom, men vi tar ett lopp i taget. Även om han skött sig i år så litar jag inte 100 procent på honom bakom bilen ännu, han är lite speciell så där och väldigt gåvillig. Det kanske är taskigt att säga att jag inte litar på honom efter hur exemplariskt han skött sig i år. Jag hoppas han fortsätter sköta sig för då går han en väldigt spännande framtid till mötes.

– Hambletonian är så klart det stora målet i år, men det finns mycket stora lopp under året för en sådan här häst, det är många lopp både i sommar och i höst.

”Roligt för deras skull”

Greenshoe ägs av Hasse Backe, Anders Ström, Lasse Granqvist och Morten Langli. Gissa om det är glada toner hos profilerna.

– Det är nöjda så klart, vem hade inte varit det. Det är ett bra ägargäng och det är roligt för deras skull, det spenderade mycket pengar på honom på auktion och det ser ut som de kommer få tillbaka den investeringen. Även om det nu inte skulle hända på banan så har han avelshingstmeriter, han är avelshingstmaterial, och det är roligt för dom när de spenderat så mycket pengar på honom.

Till sist, hur mår du för dagen?

– Allt är kanon, säsongen har precis börjat här nere och nu har vi kvalat lite tvååringar och det börjar steppa upp med tävling här nere nu, och det är alltid roligt. Hästarna har gått bra och det är bara att hoppas att det håller i sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE