Sorgen efter hästens död: ”Det är tragiskt”

Jocose är död – tidigare tränaren Stefan Hultman: ”Det var en drömhäst”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Jocose tillsammans med kusken Örjan Kihlström.
Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Jocose tillsammans med kusken Örjan Kihlström.

Miljonhästen och avelshingsten Jocose är död efter tarmproblem.

Nu sörjs hästen av den tidigare tränaren Stefan Hultman.

– Det var en drömhäst för alla tränare, det är tragiskt, säger han till Trav365.

Under tävlingskarriären vann Jocose 14 av 51 starter och sprang in 4,8 miljoner kronor.

Bland framgångarna finns bland annat en andraplats i Svenskt Travderby 2006, en andraplats i Sprintermästaren och en tredjeplats i Kungapokalen samma år.

Jocose startade även två gånger i Elitloppet utan att lyckas ta sig till final. Som avelshingst har han bland annat fått fram Activated, som vann både Drottningens Pokal och Stochampionatet i fjol och röstades fram till årets sto 2019.

”Han är djupt saknad”

Under onsdagen meddelade Menhammar Stuteri att Jocose dött efter tarmproblem, 18 år gammal.

”Idag har en av våra fyrbenta hjältar på Menhammar Stuteri fått somna in. Jocose drabbades av tarmstörningar i förrgår och stod under medicinering och hans tillstånd förbättrades men tyvärr förändrades detta till det sämre under dagen och han fick somna in efter lunch idag.

Vi tackar Jocose för hans förtjänster på såväl tävlingsbanan som i aveln. Han är djupt och innerligt saknad på Menhammar”, skriver Menhammar på Facebook.

Nu sörjs hästen av Stefan Hultman, som tränade Jocose under hela tävlingskarriären.

– Det tycker jag var tragiskt, så ung som han ändå var. Det var en fantastiskt häst som var kulletta i min unghästgrupp, sen kom Jaded och visade högre kapacitet, säger Hultman och fortsätter:

– Han hade lite otur i de stora loppen, blev trea i Kriteriet, överfallen i Sprintermästaren och gjorde ett heroiskt lopp som tvåa i Derbyt.

1 av 2 | Foto: ANNA GERDMARKER/TR BILD
Stefan Hultman tillsammans med Jocose.

”Min svarta fläck”

Plumpen kom dock när Jocose och kusken Örjan Kihlström vann Europaderbyt och två miljoner kronor 2006. Efter segern lämnade Jocose ett positivt dopningsprov med ett kortisonpreparat i blodet.

– Det var min och Jocoses svarta fläck som jag alltid får leva med och aldrig kommer glömma. Jag fick hem ett brev från det franska förbundet där det stod ett nummer, men inte något hästnamn, att provet blivit taget i Laval och var positivt för kortison, men Jocose kvalade in på Solvalla. De redde aldrig ut det där och sa bara ”mistake, mistake”. Men Jocose blev så klart drabbad av det, han var värd den segern och hade blivit ännu mer eftertraktad i aveln.

Du tränade honom under karriären. Vad var det för individ?

– Det var en fruktansvärt läcker häst, snygg som en tavla, okomplicerad och gjorde alltid sitt jobb med bravur. Han hade fantastiska Orazi som morfar, vilket var unikt. Det gick aldrig säga något illa om Jocose, han hoppade aldrig, travade alltid, var pigg och glad. Han var en drömhäst för alla travtränare.

”Har dom i hjärtat”

Vilka tävlingsminnen sticker ut?

– Segern i Europaderbyt så klart, men det sticker ut på fel sätt. I Kungapokalen blev han tvåa 2006 och jag satte på honom ”PG”-skor. Han fick spår ett i finalen och jag funderade in i det sista på att köra barfota, då hade han nog vunnit.

När träffade du honom senast?

– Det var längesedan, efter att jag blev sjuk för fem år sedan har jag inte träffat någon av mina hästar på Menhammar och klappat på dom, men jag har dom i hjärtat och tittar på en bild just nu på Jocose.

Hur kommer minnas honom?

– Som den vackra och pigga häst han var. Han var inte den bästa hästen i träning men en drömhäst som alla tränare vill ha. Hans vackra huvud har etsat fast, det kommer jag minnas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN