– Om man hjälper folk så får man glädje tillbaka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-01

Svenska Hjälten Carl-Axel Ekman svarade på läsarnas frågor

JUBEL I GARISSADet är ingen tvekan om vem som är hjälte för flickorna i Garissa. Hittills har Carl-Axel och Monica Ekmans stiftelse bidragit till: Ett barnhem för 100 föräldralösa flickor, en skola för 370 flickor, en sömnadsskola och ett mödravårds- och förlossningshem.

Carl-Axel Ekman säger: Hej, nu är jag här och jag är mycket nöjd med programmet och gladde mig mycket åt uttalandena från Kenya. Jag känner mig verkligen som en pappa för flickorna.
Gina säger: Vilket jobb du har gjort! Beundransvärt! Vad kan vi här i Sverige bidra med för att hjälpa till att förhindra könsstympningar i de länder där flickor utsätts för denna form av tortyr?
Carl-Axel Ekman säger: Genom undervisning och upplysning så kan man ge folket rätt information att deras gamla traditioner gör skada. Gamla traditioner är helt ok, men om de gör skada så kan man förhindra dem genom upplysning.
Malin säger: Hej Carl-Axel, vilka är det som är främst pådrivande när det gäller att unga flickor ska omskäras – är det deras mammor, pappor, eller förväntningar från släktingar – vilka är det som hårdast håller fast vid den här farliga, hemska traditionen?
Carl-Axel Ekman säger: De som håller fast stadigast är de äldre kvinnorna. Mormödrar är kanske de allra farligaste. Vi har varit med om när mormor varit med och ordnat med omskärelse när mamman inte var hemma. Det var katastrof eftersom mamman inte ville att döttrarna skulle omskäras. Mormodern gjorde det som en present.
zandra80 säger: Jag har inte möjlighet att resa ut i världen och jobba för en bättre värld. vad kan man gör då, tycker du?
Carl-Axel Ekman säger: Man kan stödja hjälporganisationer här hemma som kämpar för kvinnans rättigheter.
Ojjjan säger: Hedervärt arbete! Hur förhindrar man könsstympning i ett område där det är så oerhört utbrett? Fick du inte många fiender när du kom dit och gick emot deras kultur?
Carl-Axel Ekman säger: När jag började ta upp frågan där nera så kände jag ett enormt motstånd. Men tack vare att jag jobbade med en hjälporganisation så lärde jag mig var gränsen gick. Man måste vara ödmjuk när man berör sådana här ämnen. Jag hade fördelen att kunna argumentera om alla medicinska komplikationer som följer med omskärelse.
mona säger: Varför åkte du ner till just Garissa?
Carl-Axel Ekman säger: Jag åkte ner till Garissa på uppdrag av en organisation som heter Rotary Läkarbank. Den undrade om jag ville åka till ett mycket svårt arbetsställe där fattigdom och svält var regel. Det tyckte jag lät som en utmaning, och då sa jag ja.
daniel säger: Hur stor skillnad är det att ha gått från att jobba i kenya till att jobba med IF elfsborg?
Carl-Axel Ekman säger: Det är klart det är skillnad, men det finns också många likheter. Glädjen att arbeta med laganda och omtanke om varandra är detsamma. Och det stimulerar också att försöka lösa svåra problem.
lisa säger: hur känns det när du hör unga i dag i Sverige gnälla tex över att de inte har den coolaste mobilen när du vet hur tufft folk har det i Kenya?
Carl-Axel Ekman säger: I början frågade alla mig hur jag kunde stå ut i Kenya och hur det var när jag kom dit. I dag brukar jag svara att det är lika svårt att komma tillbaka till Sverige och se de stora skillnader som är mellan de båda länderna. Om man kan uppfylla drömmar så spelar det ingen roll på vilken nivå de ligger.
liselotte berggren säger: Saknar du Kenya? Skulle du kunna tänka dig att åka tillbaka?
Carl-Axel Ekman säger: Ja, Liselotte, jag åker tillbaka den 19:e januari. Jag kan inte vara utan mina flickor där nere nu när jag känner hur mycket jag betyder för dem.
ninni säger: har du kontakt med någon i Kenya i dag?
Carl-Axel Ekman säger: Jag har kontakt med alla vänner där nere och åker dit för att träffa dem i januari.
Lenny säger: Vad betydde tiden i Garissa för dig?
Carl-Axel Ekman säger: En omändring av min livssyn. Ökad ödmjukhet inför svåra problem, mera hänsyn till andra människor. Vikten av att samarbeta. Gemenskap och kärlek.
markus18 säger: hej. är det roligt att vara hjälte? vem är din?
Carl-Axel Ekman säger: Det är roligt att få uppskattning för ett arbete som man har gjort. Min hjälte är Nelson Mandela.
ottoman säger: var ska handstatyn stå som man får?
Carl-Axel Ekman säger: Den ska stå där jag mest är. I mitt vardagsrum. Så jag kan känna uppskattning när jag är nedstämd.
Moderator säger: Nu börjar tiden rinna ut och nu kommer den sista frågan i chatten.
johanna persson säger: Du har gjort så mycket för så många. Hur känns det att leva i en värld där folk inte gör så mycket för andra?
Carl-Axel Ekman säger: Det var en svår fråga. Det känns som en utmaning. Om man kan på något sätt hjälpa sina medmänniskor antingen här hemma eller i Afrika så får man glädje och stimulans tillbaka.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack till alla som har ställt frågor.
Carl-Axel Ekman säger: Tack till alla som ställde frågor.