Experten: Så giftiga är ditt barns leksaker

Publicerad 2016-10-20

JÖNKÖPING. En uppväxt fri från farliga kemikalier för alla barn.

Det brinner Therese Birath, 31, för. Hon föreläser om ämnet och har engagerat sig i kommunens projekt för en giftfri förskola.

– Alla leksaker som är av plast men som är mjuka som till exempel bollar, dockor och gamla barbiedockor är fulla av ämnen som är giftiga, säger Therese Birath.

Ett femtontal personer har tagit sig till Medborgarskolan i Jönköping denna kväll. Längst fram i salen står Therese Birath, 31. Framför sig har hon ett bord fyllt till bredden av saker, där finns bland annat en stekspade, en stavmixer, en barbiedocka, en handväska, en tröja, en docka, och simpuffar – saker som man kan hitta i vilket hem som helst. Men också saker som innehåller hormonstörande och cancerframkallande ämnen.

– Lagstiftningen vi har i dag är bra i teorin men inte i praktiken. Vi har flera produkter på marknaden som innehåller farliga ämnen. Så vi är inte så skyddade som vi tror, säger Therese.

Therese är kemist i grunden men började att intressera sig för hormonstörande och cancerframkallande ämnen när hon själv blev gravid 2012.

– Jag blev mer och mer intresserad av ämnet och det slutade med att jag satt och googlade hela nätterna.

Gifter finns överallt

Och gifter finns det överallt. I livsmedelsförpackningar, kläder, leksaker och till och med på kvitton.

– Hormonstörande ämnen kan förutom att det påverkar fertiliteten negativt också ge beteendestörningar som koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, diabetes och fetma. Speciellt barn är känsliga för de här ämnen eftersom det är hormoner som styr att alla processer i kroppen startas för att kroppen ska fungera normalt resten av livet. Utsätts de för hormonstörande ämnen så startar inte de här processerna som de ska.

Ett sådant ämne är är bisfenol A, och den finns bland annat i konservburkar och på kvitton.

– Tidigare fanns det även i nappflaskor, men det förbjöds 2011. Problemet med bisfenoler är att det finns så många av dem. När en förbjuds så ersätter tillverkarna den med en annan, trots att den också kan göra oss sjuka.

Therese berättar även att perflourerade ämnen som bland annat finns i tekniska ytterkläder och gör att kläderna till exempel andas och stöter bort vatten, och även i mikropopcorn för att fettet inte ska tränga igenom påsen, har kopplats samman med småbarnsfeber.

– Man har sett att ju mer mamman utsätts för ämnet under graviditeten så är det större risk för att barnet får mer feber under småbarnsåren.

Undvik plasttallrikar till barn

Många använder även köksredskap i plast och steker i teflonpannor. Enligt Therese ska man aldrig låta plast komma i kontakt med varm mat.

– När plasten blir varm så läcker den mer ämnen, och vi har ett sämre skydd i mag-och tarmkanalen än till exempel i huden. Många barn äter också på plasttallrikar vilket inte är bra, då är det bättre med porslinstallrikar. Teflon är också en plast som vid högre temperaturer kan avge gifter.

Ett ställe som kryllar av giftiga ämnen är det stället där många barn tillbringar största delen av sin dag – nämligen på förskolan.

– Regeringen har lyft frågan att jobba med giftfri förskola och att alla barn har rätt till en giftfri miljö. När jag fick höra talas om det så hörde jag av mig till kommunen och frågade när de skulle komma till de förskolor som berörde oss.

Therese fick svaret att det kunde dröja. Däremot så kände personen som var ansvarig för projektet till hennes bakgrund och engagemang och erbjöd henne att hjälpa till med projektet i kommunens förskolor. Projektet innebar att man inventerade hela förskolor.

– Jag gick igenom rum för rum, varenda skåp och varenda låda. Jag blev väldigt insatt i leksaksutbudet och kollade upp alla leksaker för att se vad de innehöll.

Man kollade också över vilka köksredskap man använde och hur städrutinerna såg ut.

– Mycket av kemikalierna fastnar i dammet som sedan lägger sig på golvet där barnen leker. Även leksakerna blir dammiga och så tar barnen i dem och kanske stoppar händerna i munnen och får i sig alla giftiga ämnen.

Många giftiga leksaker

Therese upptäckte också att det inte bara var dammet som innehöll giftiga ämnen utan även många av leksakerna.

– Alla leksaker som är av plast men som är mjuka som till exempel bollar, dockor och gamla barbiedockor är fulla av mjukgörande ämnen som är giftiga.  

Det skilde sig rejält mellan förskolorna hur mycket leksaker med skadliga ämnen de hade.

 – Många förskolor har en historik av att ha dålig ekonomi och de äldre har inte bytt ut sina leksaker förutom de de behövt byta ut. De hade därför mycket gamla leksaker som inte hängt med i lagändringarna de senaste åren.

Vad ska man ersätta de här leksakerna med?

– Naturgummi och trä är bättre alternativ, som till exempel bondgårdsdjur finns i naturgummi. Lego är också gjort av bra plast så det behöver man inte byta ut.

En annan sak som stack ut var vilomadrasserna på förskolorna, som många behövde byta ut.

– Många förskolor hade vilomadrasser som var upp mot 40 år gamla och hade ett överdrag av PVC-plast vilket innehåller mjukgörare. En stor del hade också madrasser som var tillverkade innan 2004 och där skumgummimadrassen innehöll flamskyddsmedel som är både cancerframkallande och hormonstörande.

Föreläser i ämnet

Efter inventeringen fick alla förskolor en lista på åtgärder som de kan göra. Men det är upp till förskolorna själva att göra dem.

Inventeringsprojektet är nu slut men inte Thereses engagemang i frågan. Varje vecka håller hon en till två föreläsningar i ämnet. Hon gör fortfarande inventeringsbesök på förskolor på eget initiativ och hon har tagit fram kriterier för förskolor om vad som är en giftminimerad verksamhet.

– Dessutom kommer jag tillsammans med kommunen att starta ett nytt projekt inom samma område. Tidigare så fokuserade vi på inventering, nu går vi vidare och ska utbilda personalen så att de får samma kompetens och själva kan utrensningar och så hoppas vi på att nå ut till fler.