”Mannen måttade slag efter slag mot huvudet”

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:

Tony ingrep när okänd kvinna blev misshandlad med järnrör

TILLBAKA Det har gått fyra år sedan Tony Widerberg ingrep och stoppade den brutala misshandeln här i Göteborg. Minnena är fortfarande smärtsamma.
Foto: Anders Wejrot
TILLBAKA Det har gått fyra år sedan Tony Widerberg ingrep och stoppade den brutala misshandeln här i Göteborg. Minnena är fortfarande smärtsamma.

GÖTEBORG. När Camilla, 46, öppnade dörren kastade sig våldsmannen över henne. Han måttade slag efter slag mot huvudet med ett armeringsjärn.

Tony Widerberg, 32, gick emellan – misshandeln vändes mot honom.

– Jag tänkte bara att jag måste hjälpa kvinnan, säger han.

Flickvännen hade nyss gjort slut, 54-åringen tog antidepressiv medicin. Han kände inte Camilla, hon var exflickvännens väninna. 54-åringen fick för sig att det var hon som hade övertalat flickvännen att göra slut.

Han tog reda på var Camilla bodde och vilka tider hon jobbade. Han sågade av ett armeringsjärn, la en yxa i sin ryggsäck, satte på sig ett par läkarhandskar och ställde sig utanför hennes dörr.

Grep tag om halsen

Klockan var strax efter sex på lördagsmorgonen den 14 juni 2003 när Camilla öppnade ytterdörren för att ta sin cykel till jobbet. 54-åringen grep tag runt hennes hals. Hon spjärnade emot.

Samtidigt parkerade Tony sin bil ett 40-tal meter bort, han skulle hämta sin syster Annie på väg till jobbet. Tony rattade mellan kanalerna på stereon. Musiken överröstade Camillas skrik.

Han tittade upp för att se om systern var på väg.

– Jag såg en kvinna som låg ner på rygg, en man stod lutad över henne. Jag kände direkt att något var fel och stängde av bilen, som för att förbereda mig säger han.

– Då såg jag att mannen höll i ett armeringsjärn, han började måtta slag mot kvinnans huvud. Han la hela sin tyngd bakom slagen. Jag tänkte inte, jag bara handlade.

Tony kastade sig ur bilen över gatan. En bit bort kom ögonvittnet Linda Carlson gående. Hon hörde skriken, slet fram telefonen och ringde polisen samtidigt som Tony nådde fram till mannen.

– Jag tog tag i honom runt halsen och drog bort honom från kvinnan. Då började han slå mig med armeringsjärnet, säger han.

Kände ingen smärta

Tony fick ta emot flera hårda slag mot smalbenen, men han kände ingen smärta. Adrenalinet pumpade.

– Jag hade en morakniv i mina arbetsbyxor. Jag drog upp den och skrek: ”Jag har en kniv, lägg ifrån dig järnstången!”

Skrämseltaktiken fungerade, mannen slutade slå. Han lunkade åt sidan, tog av sig läkarhandskarna och stoppade ner dem i sin ryggsäck. Han var plötsligt lugn, tyst.

Ansiktet var krossat

Tony tog upp armeringsjärnet och gick fram till Camilla.

– Hennes ansikte var sönderslaget. Det forsade blod. Hon hade ett stort hål i tinningen och ett i ansiktet, käken och näsan var sönderslagna. Hela ansiktet var krossat, säger han.

– Jag försökte få kontakt med henne och frågade hur hon mådde. Men hon bara satt ner och vaggade fram och tillbaka.

Tony såg Linda, han ropade till henne att hjälpa Camilla så att han kunde vakta våldsmannen.

– Jag satte mig bredvid henne och försökte hålla henne lugn. Hon var bekymrad över sina tänder som låg utspridda på gatan och hon bad mig ringa hennes jobb och säga att hon inte kunde kom

ma. Hon var i chock, säger Linda.

Tonys syster Annie kom ut, han bad henne vinka in ambulans och polis som var på väg.

54-åringen, som senare skulle dömas till fem års fängelse för bland annat mordförsök, kunde gripas utan motstånd.

Yxa i ryggsäcken

– Polisen hittade en yxa i hans ryggsäck. Först då förstod jag vad som hade kunnat hända. Jag fick en chock och höll på att falla ihop, säger Tony.

Tony och hans syster hjälptes åt att torka upp blod från trottoaren innan de åkte till jobbet. Först där insåg Tony att han själv var skadad. Han blödde från djupa sår på de sönderslagna benen.

– Jag ringde mamma och berättade. Hon grät och sa: ”Fattar du vad du har gjort?” Då började jag också gråta. Alla känslor kom fram, säger Tony.

Camilla överlevde, nätt och jämnt, tack vare Tonys rådiga ingripande.

– Efter två veckor fick jag träffa henne. Det var jätteskönt men jättejobbigt att se henne. Hon hade plåsterlappar och blåmärken över hela ansiktet, man såg knappt hur hon såg ut. Vi bara satt och höll varandra i handen en stund, sa inget. Det kom så mycket känslor, jag kunde inte smälta att vi båda levde och var där tillsammans.

Tony är tillbaka på brottsplatsen. Fyra år har gått, men minnena är fortfarande smärtsamma.

Fortis – modig

Runt halsen hänger ett silversmycke som Camilla gjort åt honom – en bricka med ordet Fortis.

– Det betyder modig eller heroisk på latin. Det är min medalj som jag alltid har med mig och ser i spegeln varje dag.

Kampen har varit lång och svår för Camilla men i dag har hon börjat arbeta igen och mår efter omständigheterna bra. Hon är oändligt tacksam mot Tony och vill att han ska hyllas för sitt mod.

– Tony räddade livet på kvinnan. Han är verkligen en hjälte värd att uppmärksammas, säger polisinspektör Kent Landin.

Varje gång Tony hör bråk kommer de jobbiga känslorna tillbaka. Då ringer han Camilla. Andra gånger är det hon som ringer honom. Tillsammans hjälps de åt att stötta varandra och bearbeta minnena.

– Vi har lovat varandra att den där mannen inte ska få förstöra våra liv säger Tony.

Camilla heter egentligen något annat

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.