Stort upprop mot rasism: ”Vi är inga främlingar”

Publicerad 2018-01-18

Genom hashtaggen #nostranger delar tusentals människor med sig av sina berättelser om fördomarna, diskrimineringen och rasismen de stöter på i vardagslivet.
Nu hoppas man på en debatt som skapar förändring i samhället.
– Vi har skapat #nostranger för att visa att vi är inga främlingar, säger Danny Lam, en av initiativtagarna bakom uppropet, som idag publiceras i Expressen.

Genom uppropet #nostranger vittnar tusentals människor om den utbredda vardagsrasismen som finns i dag. Nu hoppas man öka medvetenheten och kunskapen om hur omfattande rasismen faktiskt är i Sverige, trots att många vill tro att vi bor i världens mest jämlika land.

Danny Lam är en av initiativtagarna. Bland annat vill han minska ”mellanförskapet”, där man känner att man tillhör Sverige, men ändå inte.

– Många av oss känner att oavsett hur länge vi bor i Sverige, hur svenska vi än känner oss och hur bra svenska vi än pratar så ses vi alltid som främlingar. Därför har vi skapat #nostranger, för att visa att vi är inga främlingar.

Okunskap

Det är inte bara den uttalade rasismen som utgör ett problem idag, utan även den okunskap som bland annat yttrar sig i stereotypa frågor och föreställningar.

– Frågor som "var kommer du ifrån, egentligen" är inte rasism i sig, utan det är oftast reaktionerna som kommer därefter, säger Danny Lam.

Frågorna bygger på fördomar att personen inte tillhör Sverige utan måste komma från ett annat land, på grund av exempelvis etnicitet, utseende eller religion.

– Det är självklart okej att fråga vilket ursprung eller vilka rötter man har, men det bör inte vara det allra första man frågar en person som man inte känner. Reaktionerna som kommer därefter är oftast väldigt stereotypiska, så som "jaha, du har rötter från vietnam? Jag tycker det är sjukt vidrigt att ni äter hundar!". Vi reduceras till en stereotyp och nidbild - och det är det som vi bland annat kritiserar, säger Danny Lam.

Danny Lam är en av initiativtagarna bakom uppropet #nostranger.

Tar makten över sin berättelse

Genom #nostranger vill man låta utsatta få chansen att dela med sig av sin berättelse utan att bli ifrågasatt eller förminskad.

– Det blir hela tiden fokus på de som förtrycker. Det är de som sätter agendan på vad som är rasistiskt. Det är jättebra att de som blir utsatta faktiskt får äga sina berättelser utan att bli ifrågasatta, säger Danny Lam.

Hittills har gruppen över 8000 medlemmar. Idag den 18 januari lanseras taggen och Danny Lam hoppas nu att fler ska ta makten över sina berättelser. Genom debatten vill han att folk breddar sitt perspektiv.

– Vi vill att det ska bli en förändring i det här beteendet och att man ska lyssna på den som blir utsatt och försöka göra sitt bästa genom att ändra sitt språk eller sina kommentarer, säger Danny Lam.

Följ ämnen i artikeln