Årets vårdhjälte

Läkarens vädjan till politikerna: Vi måste hjälpa alla våldtagna

Årets vårdhjälte Gita Rajan har jobbat ideellt i flera år för att hjälpa personer som utsatts för övergreppp

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Läkaren Gita Rajan var bara två år gammal när de sexuella övergreppen började.
Under mer än fem år har hon ideellt drivit mottagningen Wonsa för att hjälpa personer att få vård efter övergrepp.
– Våra patienter har ofta bollats runt inom sjukvården under många år utan att få någon riktig hjälp, säger hon.

Läkaren Gita Rajan möttes av stående ovationer när hon klev ut på scenen på Svenska hjältar-galan. Under mer än fem år har hon arbetat volontärt med sin klinik Wonsa för att hjälpa personer som utsatts för sexuella övergrepp.

– För att få det att gå ihop ekonomiskt har jag kört jourläkarbil på nätterna och arbetat som internetläkare, berättar hon.

Gita Rajan doktorerar också parallellt på Karolinska institutet, där ett annat team utvärderar behandlingsmetoden som Wonsa använder sig av.

– Det vi gör är att behandla orsaken till att personerna mår dåligt, inte bara symtomen. Ofta har våra patienter fått vård för sömnproblem, smärta, ångest, magproblem, stress och en massa annat men aldrig fått hjälp att bearbeta övergreppen de utsatts för.

”Har alla varit med om övergrepp”

I publiken sitter flera av psykologerna och terapeuterna som även de arbetar mer eller mindre ideellt på Wonsa. Och ut på scenen för att hylla Gita Rajan kommer några av de personer som fått hjälp på mottagningen.

– Vi har alla varit med om övergrepp vi som står här på scenen. Gita du är helt fantastisk. Det är en ära att få dela ut det här priset till dig, säger Nina inför en jublande publik.

För Gita Rajan var det en överraskning att flera av hennes tidigare patienter kom upp på scenen.

– Ni är helt fantastiska, säger hon och fortsätter:

– Och om det är något historien lär oss så är det att när vi helt vanliga människor går tillsammans, organiserar oss och bestämmer oss för att något behöver göras. Det är då vi förändrar världen.

Sammanlagt har Gita Rajan ideellt hjälpt hundratals personer att få behandling efter våldtäkt. Men många fler behöver vård. Kötiden för att få behandling på Wonsa är flera år.

– Vårt mål är att alla ska ha rätt till vård efter övergrepp men det är svårt med de knappa resurser vi har i dag.

Beroende av gåvor och bidrag

Wonsas arbete bekostas helt av bidrag och gåvor från företag och privatpersoner. I den offentliga vården är riktlinjerna för behandling av post traumatiskt stressyndrom (PTSD) femton samtal i kognitiv beteendeterapi.

– Det här är personer som ofta behöver mer hjälp än så, som varit med om väldigt svåra övergrepp som behöver bearbetas.

En som sökt hjälp under flera år efter övergrepp men blivit frisk på riktigt först efter att han kommit till Wonsa är Runo, 72, som var med och tackade Gita Rajan på scenen.

– Hon har gett mig möjligheten att få uppleva ett liv utan konstant ångest, rädsla och skam. I dag överlever jag inte bara, jag lever.

På scenen får Gita Rajan frågan vad det är som gör att de lyckas hjälpa de här patienterna, när ingen annan har gjort det.

– Vi vågar lyssna och ställa relevanta frågor och vi fokuserar på att se deras skador och hjälpa med dem med det, och inte bara behandla symtom. Det är det här vi gör och vi vill bli bäst i världen för patienterna.

Hyllas av Janne Andersson

En av stjärnorna i publiken som spontant ställde sig upp för att hylla Gita Rajan i TV var herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson. När Linnéa Claesson ställde frågan om han har en egen hjälte var det Gita Rajan han lyfte.

– Jag har haft lyckan att vara några år på den här galan. Gita från Wonsa, hela hennes historia och allt det hon pratar om är så häftigt så att det är nog det som står ut mest för mig under de här åren.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska Hjältar-galan 2019 – här ser du hela tv-sändningen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets vårdhjälte

Sexuella övergrepp

Gita Rajan

Janne Andersson

Svenska hjältar

Våldtäkt

Karolinska institutet