Betalar du mer el än dina grannar?

Uppdaterad 2016-09-19 | Publicerad 2013-08-16

Energimyndigheten avslöjar dina elbovar

Betalar du mycket mer el än dina grannar?
Det kan bero på att du har dolda eltjuvar i ditt hem.
Här är Energimyndighetens bästa energispartips.

Att elförbrukningen är hög i din lägenhet eller ditt hus kan bero på många olika saker. Saker som man ofta inte tänker på. Kolla igenom Energimyndighetens sparenergitips och se hur mycket du kan minska din elförbrukning.

5 smarta energispartips

1) Byt till energieffektiva lampor

Det här är ett av de enklaste sätten för att spara energi. I dag finns emellertid en mängd olika energismarta lampor att välja bland. Här är några av dem:
LED-lampan (eller lysdiodlampan) håller upp till 15 gånger längre än en ”vanlig” glödlampa, men drar nästan 80 procent mindre el och är fri från kvicksilver. Finns både med varmt eller kallt ljus. Det mäts i Kelvin (K) och ju lägre siffra, desto varmare ljus.
Lågenergilampan var länge den mest energieffektiva ersättaren till glödlampan, därav namnet. Håller upp till 10 gånger längre än en ”vanlig” glödlampa, men drar 75 procent mindre el. Innehåller en viss mängd kvicksilver och har ett indirekt, vitt ljus.
Halogenlampan finns i olika energiklasser; B samt C-D. Den första varianten har tre gånger så lång livslängd som en ”vanlig” glödlampa och drar hälften så mycket el. Den andra varianten håller dubbelt så länge som en ”vanlig” glödlampa och drar 30 procent mindre el. Alla halogenlampor har ett klart gnistrande ljus som kan upplevas något ”krispigt”.

2) Införskaffa en elmätare

Ett första steg mot att sänka sin energianvändning är att se till att få koll på förbrukningen. För det finns enkla mätare som ansluts direkt i vägguttaget, men de klarar inte riktigt låga nivåer och därför kan det ändå vara värt att skaffa en lite dyrare mätarna. Dessa mätare ska dock inte förväxlas med de mätare som de stora elbolagen använder för att skicka sina elräkningar.

3) Kontrollera energimärkningen när du köper nytt

Kyl, frys, diskmaskin eller tvättmaskin. Oavsett vilken typ av elapparat du ska införskaffa, är det viktigt att ta hjälp av dess energimärkning. Den visar energiklass med pilar från grönt till rött, där klass A+++ är bäst. Här visas också den ungefärliga energianvändningen per år. Märkningen är obligatorisk inom alla EU-länder.

4) Kontrollera temperaturen i kyl och frys med jämna mellanrum

I kylen bör medeltemperaturen vara max 5 plusgrader och i frysen max 18 minusgrader. Då får du både en bra matförvaring och håller energianvändningen nere. Varje grad extra kyla i frysen, ökar energianvändningen med hela 5 procent.
(ska du bygga om i köket är det också avgörande var du placerar din kyl och frys. Undvik till exempel att ställa dem intill något hett, då kan energianvändningen öka med hela 20 procent eller mer.)

5) Använd diskmaskinen framför att handdiska
Tvärtemot vad många tror så är det mer energismart att diska i maskin än vad det är att diska för hand – eftersom det går åt mycket mer varmvatten i det sistnämnda fallet. Medan vanlig handdisk drar drygt 1 000 kWh/år drar en diskmaskin bara 300 kWh/år. Sköljer dessutom av din handdisk i kallvatten, så sparar du mycket.

Följ ämnen i artikeln