"Porrsurfningen minskar"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-04

Enligt amerikanska forskare har sex förlorat en del av sin dragningskraft på nätet, till förmån för mer seriös surfning, uppger BBC News.

Porrsurfningen har minskat i andel sedan 1997, visar amerikansk forskning.

Penn State Universitys it-institution har genomfört en undersökning där 200 000 användare har deltagit under fem års tid.

1997 var en av sex sökningar på sökmotorn Excite relaterad till sex, jämfört med bara en av tolv 2001. Flera av dem handlade om den mänskliga sexualiteten snarare än om porr.

Andra undersökningar bekräftar resultatet. Enligt mätföretaget JupiterMMXI finns porrsajterna inte ens med på topp 10 längre.

I stället har surfningen till sajter för shopping och resor ökat. Kanske inte så underligt med tanke på att många av shopping- och resesajterna har växt fram under den här perioden.

Otåliga användare

Användarnas tålamod med att hitta det de söker på nätet har sjunkit. Vi letar oss inte längre fram genom hundratals sidor, utan förväntar oss att hitta det vi är ute efter vid en enkel sökning. Forskarna har jämfört beteendet vid sökning på Excite 1997 och 2001, och fann att 50 procent av användarna nöjer sig med en sida sökträffar 2001, jämfört med 30 procent 1997.

70 procent av användarna tittade på högst två sökträffsidor.

- Resultaten visar att en betydande andel av användarna fortsätter att ha låg tolerans för att gå igenom mycket information för att hitta det de söker, säger Amanda Spink, som ledde forskningsprojektet, till BBC News.

- Många klickar sig fram till det första som kommer upp, oavsett kvaliteten på sökträffen.

Undersökningen kritiseras

Men Penn Universitys undersökning får kritik för att den har koncentrerat sig på en enda sökmotor.

- Excite har förändrats mycket sedan 1997, och minskat i popularitet. Sex kan fortfarande vara lika populärt på andra sajter, säger Danny Sullivan på Search Engine Watch till BBC News.

Det kan också vara så att användarna hittar till sex- och porrsajter utan att behöva söka efter dem, till exempel genom spam och annonser på andra sajter.

Lotta Holmström

Följ ämnen i artikeln