Konsumenternas onödiga elnota

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-03

Över en miljard kronor

Att inte välja elavtal kan stå dig dyrt.

Förra året betalade elkonsumenterna som inte valt avtal över en miljard kronor helt i onödan.

Samtidigt varnar experten för att fastna i dubbla avtal.

– Var noga med att kolla upp så att du inte har en bindningstid innan du tecknar ett nytt avtal, säger Bo Hesselgren vd på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Att inte göra ett aktivt val av elleverantör kan stå dig dyrt. Under förra årets rekordkalla vinter betalade de som inte gjort ett aktivt val utan satt fast i så kallade tills vidare avtal betalade förra året runt 30 procent mer i elräkning än de som hade valt. Sammanlagt runt en miljard kronor, det visar en beräkning som elbytesexperten elskling.se har gjort.

En fjärdedel

– En fjärdedel av alla elkonsumenter har fortfarande inte aktivt valt elavtal sedan avregleringen för över tio år sedan. Att aktivt välja elavtal är ett enkelt sätt att spara pengar på, säger Faraz Azima, vd på elskling.se, i ett pressmeddelande.

Jämfört med förra vintern är det nu åtta procent färre hushåll som sitter fast i tillsvidare avtal och trenden pekar mot att allt fler gör aktiva val. Enligt elskling.se var medelbesparingen föregående vinter, halvåret oktober till mars, cirka 2 300 kronor för en genomsnittlig villa och drygt 400 kronor för en genomsnittlig lägenhet.

Se upp för dubbla avtal

Men det är inte bara tillsvidare avtal som kan göra att elräkningen blir dyrare än man hade tänkt sig. Ett problem är även att konsumenter blir sittande med dubbla avtal när de blir erbjudna att byta elleverantör.

–Många konsumenter tänker sig inte för när en försäljare hör av sig med ett erbjudande om att sänka elräkningen. Även om det kanske skulle bli en besparing händer det att konsumenten glömmer bort att de redan har ett avtal med bindningstid, säger Bo Hesselgren vd på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Och fortsätter

–Då får de plötsligt betala dubbla avtal och den förtjänsten de skulle gjort äts upp av mellankostnaden. I bland blir det kanske till och med dyrare, säger Bo Hesselgren.

Följ ämnen i artikeln