Cyberterrorister nästa stora hot

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-12

Hela Sverige kan slås ut från andra sidan jorden

Världen har den senaste tiden skakats av flygplanskapningar och terror.

Vedergällningar har kommit i form av bomber och missiler. I västvärlden stiger skräcken för angrepp med biologiska och kemiska vapen.

Men det nya stora hotet mot moderna samhällen är varken konventionella terrorister eller kända vapen.

Nu fruktar både företag och regeringar attacker från cyberrymden.

Ett knapptryck räcker En cyberterrorist kan sitta var som helst på jorden och med ett tryck på tangentbordet slå ut hela samhällen i andra delar av världen. (Bilden är arrangerad)

Begreppet cyber-terrorism låter som science fiction, men är en realitet som sysselsätter många forskare i dag.

– Vi är mycket känsliga och sårbara. Det gäller i första hand alla civila datasystem och elektronisk utrustning som inte har något inbyggt skydd, säger Mats Bäckström, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Linköping.

Där forskar man bland annat på hur samhället ska skydda sig mot sabotage från HPM-vapen (Högeffektpulsad mikrovågsstrålning).

Civila datorer saknar skydd mot mikrovågor

– Man kan tänka sig ett scenario där illasinnade personer har en radarkälla som skickar ut mikrovågsstrålning. Källan kan rymmas i en portfölj och på riktigt nära håll kan man slå ut exempelvis bankdatorer och trafikledningssystem.

– Man kan placera en mikrovågskälla på ett övertäckt bilflak och rikta strålningen mot mål så att kretskort förstörs och chips smälter ned. En katastrof kan åstadkommas utan att människor skadas eller dödas och förövarna lämnar inga spår efter sig, säger Mats Bäckström.

Utpressare hotade brittiska banker

Civila datorer, till skillnad från militära, har inga inbyggda skydd mot mikrovågor. Det är bland annat därför vi uppmanas att stänga av våra mobiltelefoner på sjukhus eller när vi går ombord på flygplan.

I försvarspropositionen föreslår svenska regeringen en fortsatt förnyelse av totalförsvaret och inrättandet av en IT-akut.

– För några år sedan gjorde brittiska tidningar ett stort nummer av att några affärsbanker hade blivit utpressade på hundratals miljoner kronor av människor som lyckats sig sig in i banksystemen. De hotade med att förstöra eller utnyttja banksystemen om inte lösensummor betalades ut, säger Mats Bäckström.

Som ett led i en övning skissade svenska säkerhetsforskare på ett scenario för några år sedan. Framtidsåret 2007 tog det islamiska partiet GIA makten i Algeriet med hjälp av terroristen Usama bin Ladin. Regeringars hemsidor utsattes för hackare som förvrängde budskap. Banker utsattes för datorvirus och euroclearingsystemet saboterades med följd att valutahandlare flyttade kapital utanför EU-systemet.

Ett datasystem drabbades av intrång så att driften i ett ungerskt kärnkraftverk slogs av. Allt datasabotage härrörde från Sverige och styrdes av en grupp i Rinkeby. Svenska forskare fick i uppgift att förebygga och förhindra detta.

– Man kan tänka sig otaliga varianter på cyber-terrorism. Just därför är det så viktigt att vi forskar vidare och förbättrar säkerheten, säger Mats Bäckström.

Det finns redan exempel på datasabotage mellan israeler och palestinier, mellan Pakistan och Indien och när kinesiska avsändare i april i år lyckades mejl-bomba amerikanska datorservrar efter det att ett amerikanskt spaningsplan tvingats ned då det inkräktat på kinesiskt territorium.

Bilder kan manipuleras för att bli psykologiska vapen

Cyberterrorism kan innebära att bilder och videoupptagningar förfalskas och manipuleras så att de blir psykologiska vapen som påverkar hundratusentals människor.

Cyberterrorism är

att sabotera nätverk eller överbelasta servrar

att förstöra infrastrukturer som tele- och elnät

att att slå ut trafikledningssystem inom flyg, tåg och tunnelbana

att via e-post sprida datavirus och datamaskar

I januari för två år sedan medgav det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att hackare vid upprepade tillfällen tagit sig in i militära datorer vid flygbasen Kelly i San Antonio, Texas. De sofistikerade dataintrången hade samordnats via nätverk i Kanada, Norge och Thailand.

I cyberrymden finns ingen neutralitet och inga gränser. En datoranvändare kan sitta var som helst på jorden och ta sig in på olika servrar eller skicka iväg smittade datafiler och virus.

Ställ frågor till säkerhetsexperten

Här är några av deras vapen

Sture Olsson

Följ ämnen i artikeln