Kolla: De värmer husen – med bajs

Uppdaterad 2016-09-19 | Publicerad 2013-09-20

"Det ger en dubbel vinst"

Tro det eller ej – nu kan din avföring öka på hushållskassan.
Allt fler svenskar gårdar hakar på den lukrativa trenden.

– Har du hästar eller kor hemma kan du spara mycket pengar på ditt gödsel, säger Stefan Jönsson, vd på Seriq.

Allt organiskt material kan rötas, det vill säga brytas ner och omvandlas till biogas. Gasen i sin tur kan sedan användas som bränsle i såväl element som motorer, så de senaste åren har produktionen på de svenska gårdarna ökat i rask takt.

– Har man mer gödsel än man behöver ställs man ändå inför problemet om vad man ska göra av det. Du kan inte sprida ut det på åkrarna och du får heller inte lagra det för då kan det bli övergödning. I vissa kommuner måste du till och med betala för det. Så det blir en dubbel vinst att omvandla det till biogas; dels får du energi, dels får du extra klirr i kassan, säger Stefan Jönsson.

Lika mycket som el till 90 000 villor

Enligt nya siffror från Energimyndigheten hakar allt fler svenska gårdar på den lukrativa trenden. I rapporten ”Produktion och användning av biogas 2012” kan man utläsa att biogasproduktionen har stigit från 1 473 till 1 589 gigawattimmar bara mellan år 2011 och 2012 (1 GWh = 1 000 000 kWh).

– Det innebär att produktionen under 2012 motsvarar el till 90 000 eluppvärmda villor under ett år eller ungefär den energimängd som drygt 310 normalstora vindkraftverk bidrar med på ett år, säger Jonas Paulsson, handläggare vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Både el och värme rakt in i ladugården

På Stefan Jönssons företag Seriq i Söderhamn ägnar man sig åt så kallad torrötning. Då samlas allt organiskt material såsom matavfall, tång, djurfoder – och gödsel – i en container, där en mikrobiologisk processvätska tillsätts för att starta nedbrytningen.

– Metangasen som därefter bildas är den färdiga rågasen.
Anläggningen där är dock mer avancerad och går att anpassa för större industrier och lantbruk. Men själva nedbrytningsprocessen är fortfarande den samma, menar Stefan Jönsson:

– Till rågasen kan man slutligen koppla på en motor och med hjälp av den förädla såväl biogas, elektricitet som värme. Så har du då till exempel en hästgård kan du leda både el och värme rakt in i ladugården. Och renar du rågasen får du fordonsgas och kan – förhoppningsvis i framtiden – även använda det som bränsle till din traktor.
Skulle man rent teoriskt kunna använda människoavföring också?

– Ja, det är fullt möjligt. Men det blir nog en etisk fråga, snarare än en teknisk i så fall. Största hindret blir att hitta entreprenörer som vill arbeta med mänskligt bajs.

Följ ämnen i artikeln