Så mycket kan du spara på att byta ditt elavtal

Uppdaterad 2013-09-20 | Publicerad 2013-08-14

Hela 258 229 kunder har bytt hittills bara i år

Har du missat att förlänga ditt elavtal?
I så fall kan det bli kostsamt – ditt elbolag kan i princip sätta vilket pris det vill.

– Att ägna några minuter till att se över ditt elavtal kan därför spara dig mycket pengar, säger Faraz Azima, vd på Elskling.se.

Faraz Azima , vd på Elskling.se.

Den som ännu inte har gjort något aktivt val av elavtal får automatiskt ett tillsvidareavtal.
Det fungerar ungefär som ett rörligt avtal – men blir i regel mycket dyrare eftersom elbolaget inte har behövt förhandla med dig och kan sätta vilket pris det vill.
Dagsfärsk statistik från SCB visar dock att andelen hushåll med tillsvidareavtal på ett år har minskat från 19,5 till 17, 2 procent, skriver Elskling.se i ett pressmeddelande. Under 2013 års första halvår bytte hela 258 229 kunder elbolag (217 095 hushåll och 41 134 företag). Det är en ökning med dryg 10 procent i jämförelse med motsvarande period år 2012 (235 862).
Och enligt Faraz Azima, vd på Elskling.se, finns det två logiska förklaringar:

– Dels finns det fler aktörer på marknaden som, liksom oss på Elsklings.se, försöker kommunicera ut hur illa det faktiskt är med tillsvidareavtal. Dels finns det som följd fler medvetna kunder som självständigt gör aktiva val.

Ett byte kan spara 1 700 kronor

Enligt de beräkningar som Elskling.se själva har gjort, betalade en lägenhetskund i Stockholm i juni 2013 i snitt ett tillsvidarepris på 136 öre/kWh, samtidigt som ett motsvarande hushåll med rörligt elpris bara betalade 78 öre/kWh (detta beräknat på en årsförbrukning på 3 000 kWh med samtliga avgifter och skatter inkluderat).

– Tillsvidareavtalet visade sig alltså vara hela 74 procent dyrare än det rörliga elpriset. Genom att ägna några minuter till att se över sitt elavtal skulle tillsvidarekunden med andra ord kunna spara minst 1 700 kronor om året. Det låter mycket, men bakgrunden är att vi för närvarande har ganska låga elpriser, såväl när det gäller rörligt, fast som mixavtal. Däremot har elpriserna för tillsvidareavtalen knappt sjunkit från tidigare års höga nivåer, vilket gör skillnaden extrem. Ännu större blir besparingspotentialen för de som bor i villa.

”Majoriteten väljer tryggheten”

Faraz Azimas bästa tips till den som ännu inte har gjort något aktivt val är att göra en snabb jämförelse av olika elavtal på nätet och därefter teckna sig direkt.

– Tillsvidareavtalen har inga bindningstider så det är fritt fram att byta.
Och hur ska man veta vad man ska byta till?

– I dag är det väldigt individuellt vad hushållen väljer beroende på hur man bor, men i Sverige tenderar majoriteten att föredra den trygghet som de fasta elpriserna innebär medan bilden i exempelvis Norge är tvärtom. Som minst populära är mixavtalen, hos oss är det knappt 5 procent som väljer det. Men även om många kanske tycker att det blir krångligare att förstå mixavtalens innebörd, kan en fördel vara att man får det bästa av två världar med hälften fast och hälften rörligt.

Följ ämnen i artikeln