Hitta nytt jobb på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-03-05

Är du på jakt efter nytt jobb?

Börja leta på nätet.

700 000 svenskar kan inte ha fel.

För sex år sedan började Arbetsförmedlingen lägga ut alla sina platsannonser på internet. Efter det fullkomligt exploderade marknaden.

I dag är jobbförmedlare på nätet ungefär lika vanliga som vigselkapell i Las Vegas – och alla slåss de om att du ska använda just dem när du söker arbete.

– Internet är i dag den helt dominerande kanalen när det gäller att leta lediga jobb. Mer information går ut en halv dag den vägen än på en hel vecka på andra sätt, säger Göran Åhman, internetutvecklare på Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams).

Uppenbara fördelar

Att internet verkligen har tagit över jobbsökarmarknaden syns inte minst på besökssiffrorna. 700 000 svenskar är varje månad inne på någon jobbsajt.

Egentligen är det inte så konstigt. Fördelarna med nätet som arbetsförmedlare är uppenbara.

Du behöver inte längre lusläsa tidningar på jakt efter platsannonser – på internet får du tillgång till allt, även utlandsjobb, direkt i din dator. Genom att registrera din meritförteckning hos jobbsajterna kan du också låta företagen göra jobbet och kontakta dig om du är den de letar efter.

Och när du väl hittar något som intresserar dig mejlar du bara in din ansökan. Det blir både smidigare och billigare än vanlig post.

Men internet har inte bara gjort allt snabbare och enklare – det har också i grunden förändrat vårt förhållande till jobbsökeri.

Utbudet breddas

– I och med att nätet gör det så enkelt att hitta information om nya jobb är många människor i dag inne och skannar av marknaden, även om de inte direkt planerar att byta jobb, förklarar Göran Åhman.

Arbetsförmedlingens platsbank är fortfarande Sveriges klart största jobbsajt, med över 400 000 unika besökare per månad enligt MMXI:s senaste undersökning. Tvåa kommer Jobline (149 000 besökare) och trea Stepstone (80 000).

Platsbankens popularitet har en enkel förklaring: sajten erbjuder alla typer av jobb – till skillnad från många kommersiella jobbsajter, som ofta främst vänder sig till högskoleutbildade. Allra flest möjligheter har de som söker jobb inom teknik/IT, ekonomi och administration.

Det håller dock på att förändras, enligt Anders Carlson, vd för Stepstone och talesperson för internetrekryterarnas branschförening SIRF.

– Utbudet håller snabbt på att breddas. Om några år tror jag att alla yrken kommer att finnas hos de breda jobbsajterna, säger han.

Till dess gäller det att veta vilka av alla jobbsajter med förvillande lika namn som är rätt för just dig. En hjälp på vägen får du på nästa uppslag – Aftonbladets guide i jobbsajtsdjungeln.

Så enkelt är det att söka jobb på nätet

De flesta jobbsajterna fungerar ungefär likadant.

Du hittar antingen jobben själv – eller låter arbetsgivarna hitta dig.

Så här enkelt är det.

Andra vägar till nytt jobb

Johan Furusjö

Följ ämnen i artikeln