”Panta din mobil”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

Naturskyddsföreningen vill få fart på återvinning av mobiler

Endast en av sju mobiler återvinns i Sverige.

Resten hamnar i byrålådan och en del slängs i soporna.

Nu vill Naturskyddsföreningen att tillverkarna gör något åt situationen.

25 miljoner mobiltelefoner. Så många har sålts i Sverige de senaste tio åren. Men när de är förbrukade går de sällan till återvinning, skriver DN som tagit fram ny statistik om våra mobiltelefoner.

Enligt en undersökning som El-kretsen har gjort kastas dock de flesta mobiltelefoner inte i hushållssoporna. I stället samlar de damm i våra byrålådor, medan El-kretsen vill att fler personer ska lämna sina gamla mobiler till återvinning.

– Absolut. Då kan metallerna på kretskorten komma till nytta igen, säger Jan-Olof Eriksson, vd för El-kretsen AB till DN.

Naturskyddsföreningen håller med i resonemanget.

– Ju mer skräp mobiltelefonerna blir i hemmet, desto större risk att de åker ut med soporna. Det är skrämmande eftersom de farliga metallerna påverkar oss mycket om de kommer ut i miljön, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Pantsystem

Enligt honom borde tillverkarna införa ett pantsystem, eller någon form av rabatt till den som lämnar in sin gamla telefon i en butik. På det viset skulle fler mobiler förmodligen återvinnas, säger han till DN.

Redan i dag är tillverkarna skyldiga att finansiera återvinningen av mobiltelefoner och bekostar sedan sex år tillbaka El-kretsens bortforsling och återvinning av avfallet.

Mobiljätten Nokia är tllfreds med systemet vi har i dag och anser inte att det finns något problem, skriver DN. För Nokia är det viktigast att mobiltelefonerna inte slängs i soporna.

– Man kanske inte behöver en andra reservtelefon, men jag vill inte gå i folks byrålådor och bestämma, säger Helena Castren som är miljöansvarig på Nokia.

Samtidig utesluter hon inte möjligheten att i framtiden bedriva kampanjer där folk kan erbjudas ersättning för sina gamla telefoner.