Grannfejden – som är en bluff

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-09-12

Professorn slår hål på myten

Här är den nya grannfejden som blossat upp bland husägare i Sverige.

Helt i onödan.

Nu slår professor Bo Nordell hål på ”bergvärme-myten”.

Det går inte att stjäla din grannes el.

På senare år har bergvärme blivit allt populärare för boende i småhus. Samtidigt som fastighetens värde stiger i takt med investeringen, ger bergvärme dubbelt så hög avkastning som den ränta man betalar för lånet till själva investeringen.

En allt mer förekommande missuppfattning är dock att verkningsgraden skulle sjunka om flera stycken borrade i samma berg och att man på någon sätt skulle kunna slå ut varandras värmekällor. När värme utvinns ur en bergvärmebrunn kyls berget runt borrhålet nämligen ner. Och det områdets utsträckning ökar hela tiden.

”Handlar om så lite pengar”

Enligt Bo Nordell, professor i förnybar energi vid Luleå universitet, stämmer det visserligen att en viss påverkan sker ju närmare varandra borrhålen är – och den som kommer först till kvarn får mala. Men i dag finns ett regelverk som säger att det måste vara minst 20 meter mellan varje hål, vilket ger en rimlig ”temperaturstörning”, enligt Bo Nordell. Det ökar bara bergvärmepumpens elförbrukning något.

– Borrhålen påverkar varandra lite grann, men i så fall handlar det om så lite pengar. Det har gjorts studier i tättborrade områden och det skiljer bara några hundra kilowattimmar.

En halv grads skillnad – på 10 meter

Med rätt förutsättningar kan bergvärme annars vara ett energieffektivt alternativ. Systemet kräver i princip bara en berggrund. I den borras ett 100-200 meter djupt hål och sedan installeras en bergvärmepump som pumpar ut en vätska i systemet.

– Den absorberar sedan den värme som finns i berget. Så visst, är man två som borrar är det klart att det tas upp mer värme. Och då blir det lite kallare i marken. Men som sagt, så handlar det i så fall bara om en halv grads skillnad i berggrunden på ett avstånd på hela 10 meter – med ett borrhål som har varit 10 år i drift – så jag skulle inte säga att det här är något problem. Det är snarare din livsstil som påverkar förbrukningen. Det räcker att en ny familj med tre tonårsdöttrar flyttar in så har du plötsligt ett system som är underdimensionerat. Och då kan du alltid komplettera det med exempelvis solfångare.

Följ ämnen i artikeln