Var kommer all spam ifrån?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-05

Varje morgon ligger de där – massor av oönskad e-post med skrikig text och stora bokstäver. Utan att du bett om det.

Aftonbladet IT reder ut hur spammet hittar just dig.

Per-Olof Josefsson på Sveriges internetoperatörers forum rekommenderar att du anmäler spam som är integritetskränkande.

Spam är inte bara irriterande – du får betala för att tanka hem det också. En studie från EU-kommissionen visar att oönskad reklam via e-post kostar användarna 85 miljarder kronor varje år, eller 283 kronor per användare.

Enligt undersökningen skickas otroliga 500 miljoner spammejl varje dag ut till folk jorden över.

De flesta av skräpmejlen kommer från USA där spam står för tio procent av all mejl som skickas, men växer nu även lavinartat i Europa.

Jag har inte haft kontakt med de här avsändarna, hur sjutton hittar spammet mig?

– Du måste ha lämnat din mejladress någonstans på nätet. Nyhetsgrupper är en stor källa. Adresserna är en handelsvara och det finns företag som använder sökrobotar för att scanna alla inlägg på mejladresser. Sedan bränns de ned på en cd och säljs till andra företag som handlar med adresser, säger Per-Olof Josefsson, ordförande för Sveriges internetoperatörers forum.

Hur blir jag av med det?

– Det är svårt. Ofta uppmanas du svara på mejlet om du inte vill ha utskicken framöver, men det kan vara en fälla för att kolla att din mejladress är aktiv. De som skickar ut spam bryr sig inte om dina protester. I vissa amerikanska stater kan man stämma dem som skickar ut spam.

Vilka är det som gör utskicken?

– Ofta handlar det om företag som lockar dig att göra snabba pengar, men mycket är bluff. Det är inte de stora företagen som står bakom utan typ uppfinnaren i tv-serien ”Lorry”, eller Nisse som säljer något från sitt garage. Det finns inte så mycket svenskt spam eftersom vi har en tydligt debatt här och företagen vill inte riskera sitt anseende.

Vad är syftet?

– Att kränga något och tjäna pengar.

Vad ska jag göra när jag får spam?

– I 99 procent av fallen kan du slänga det oläst. Blir utskicken väldigt enerverande och integritetskränkande tycker jag att man ska anmäla det till sin internetoperatörs abuseavdelning, även om de oftast inte kan göra någonting. I värsta fall kan rikskriminalen spåra avsändaren och vidta åtgärder, men då ska det ha gått långt.

Dina bästa råd till oss som tröttnat på spam?

– Svara inte på det. Skaffa en slaskadress på till exempel Hotmail som du använder när du registrerar dig på olika sajter så du slipper få utskicken till din privata mejladress. I värsta fall, gör en anmälan till abuseavdelningen.

Sverige riskerar att bli frizon för spam

Åsa Erlandson

Följ ämnen i artikeln