Turbo-3g håller inte farten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-17

Hastigheten mindre än hälften av reklamens i test

"Surfa med upp till 7,2 megabit/sekund" lovar reklamen.

Men i verkligheten är hastigheten i det mobila bredbandet ofta långt mindre än hälften, visar ett nytt test.

Det är tidningen Ny Teknik som testat sanningshalten i operatören Tres reklam, som lovar farter på upp till 7,2 Mbit/s med turbo-3g (mobilt bredband).

I testet, som utfördes i centrala Stockholm, nåddes som mest upp till sex megabit/sekund, men då utomhus i närheten av en basstation och bara vid strömmande av webbradio, - tv eller online-spel. För vanlig webbsurf och nedladdning av filer nåddes aldrig över fyra megabit/s.

Trögare inomhus

Inomhus, fortfarande i näreheten av basstationen, sjönk hastigheten än mer och en bit därifrån var den nere i 0,8–1,5 megabit/sekund.

- De flesta kunder som har täckning för 7,2 megabit/sekund kan räkna med hastigheter på 0,8 till 6 megabit/s, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre, till Ny Teknik.

Det är bara i Stockholm, Göteborg och Malmö som Tre erbjuder 7,2 megabit/sekund och då inte överallt. Av totalt 1 800 basstationer har 1 100 hittills uppgraderats till den högsta hastigheten.

Övriga klarar tills vidare 3,6 megabit/sekund, vilket enligt Erik Hörnfeldt ger farter på 0,8 till 3 megabit/sekund.

Allt fler klagomål

Mobilt bredband har varit en stor succé för telefonbolagen i år. Försäljningen av abonnemang och modem har toppat försäljningslistorna månader i sträck. Samtidigt har Konsumenternas tele- och internetbyrå (KTIB) fått in allt fler klagomål på mobila bredbandstjänster. Under tredje kvartalet i år var antalet klagomål 81, jämfört med två fjärde kvartalet i fjol.

De flesta klagomål handlar om en otydlig prisbild för utlandstjänster, då många blivit överraskade av att den fasta månadskostnaden på en eller ett par hundralappar bara gäller surfande i Sverige. Att använda det mobila bredbandet utomlands kan däremot kosta en rejäl slant. Att surfa och ladda ner låtar under ett par minuter på en utlandsresa kan kosta tusenlappar, enligt KTIB.

Följ ämnen i artikeln