Tysk teknik kan vara på väg till Sverige

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-08-14

Lediga tak för solenergi har blivit en bristvara

Tyskarna har länge legat i framkant när det gäller solenergi.
Men med 500 000 installationer bara under år 2012 är de lediga taken få.
Nu spår Lars Andrén, expert på solenergi, en liknande utveckling i Sverige.

I samband med katastrofen i Fukushima år 2011 bestämde sig tyskarna för att avveckla sin kärnkraft – för att i stället övergå till förnyelsebara källor. Därav landets rekordstora satsning på solel. Med över en halv miljon installationer för solenergi bara under år 2012, har lediga tak blivit en bristvara. Det är dock inget problem för den fortsatta europeiska utvecklingen, menar Lars Andrén, föreläsare och solenergiexpert. Snarare tvärtom.

– När taken är slut kan man alltid börja använda markrealer och byggnadsfasader. Det ser vi redan i dag. Jag tror dessutom att vi de närmsta åren kommer att kunna se samma utveckling i Sverige. Rent tekniskt ligger vi inte långt efter, säger han.

Förslag på kompensering

I juni i år lämnade skatteexperten Rolf Bohlin in en utredning till det svenska finansdepartementet, bestående av en rapport med två olika förslag:
* En skatterabatt för småskaliga sol- och vindproducenter
* En nettodebitering som skulle innebära att småskaliga elproducenter skulle få kvitta sin egenproducerade överskottsel mot den underskottsel som de själva köper in.
Utredningen avrådde dock nettodebitering med motivationen att det inte vore förenligt med EU:s momsregler, något som gjort att energiminister Anna-Karin Hatt velat återuppta båda förslagen i en proposition år 2014, skriver Ny Teknik.

Elbehovet kan minska 20 till 50 procent

Om man som privatperson skaffar solfångare eller solceller kan man alltså inom en snar framtid komma att ta kontroll över sin egen energiförsörjning, enligt Lars Andrén.

– Solstrålar kostar ju inget, så efter det att själva anläggningen är betald kommer man att kunna reducera sina elkostnader rejält. Vissa hus är ju redan i dag helt självförsörjande när det gäller el, så jag skulle gissa på att man i genomsnitt kommer att kunna reducera sitt elbehov med 20 till 50 procent.
Och då kommer även våra elräkningar bli lägre?
– Ja, det blir ju följden.
 

Följ ämnen i artikeln