Fick chockräkning – på 12 200 kronor

Uppdaterad 2013-09-20 | Publicerad 2013-09-18

Så undviker du dyra misstaget

Posten kom i brevlådan – då fick familjen Lagerqvist en chock.

Deras elräkning var på 12 200 kronor.

– Det blev pajkastning och vi kallades till möte hos elbolaget, säger Magnus Lagerqvist till Aftonbladet.

Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Tidigare lästes elmätarna i de svenska hushållen bara av en gång per år för att avspegla den aktuella årsförbrukningen. Sedan infördes en lag som fastställde att de måste läsas av en minst gång i månaden, via fjärrkommunikation. Men samtidigt som de flesta hushåll då fick sina mätare utbytta, uppstod problem för många.

I samband med att familjen Lagerqvist i Smedby bytte mätare ökade deras förbrukning med 7 290 kilowattimmar på pappret, vilket resulterade i en räkning på hela 12 200 kronor – extra.

– Vi fick en chock. För vi tyckte inte att ansvaret för att se till att mätarna fungerade låg hos oss. Man kan ju inte bara komma och kräva massa pengar om saker och ting inte fungerar. Det blev pajkastning och vi kallades till möte hos elbolaget. Men man kan helt enkelt inte få rätt mot de stora jättarna. Det hela slutade med att vi ”bara” behövde betala 10 000 kronor, säger Magnus Lagerqvist.

”Alla mätare kan gå sönder”

När den stora mätreformen genomfördes var Sverige nästan ensamt i Europa om att byta elmätare i så stora mängder, menar Renée Hansson, teknisk handläggare på Swedac, som är den tillsynsmyndighet som ansvarar över landets elmätare.

– År 2009 upptäckte man en mätare som i vissa fall påverkades av störningar över elnätet, vilket gjorde att mätvärdena sprang i väg. Och trots att tillverkaren hade följt den angivna standarden var den bevisligen inte tillräcklig.
Händer det än i dag att elmätare visar fel?

– Ja, alla mätare kan av olika orsaker förstås gå sönder. Men numera har man korrigerat standarden för att förebygga just sådana problem som under 2009. Misstänker du ändå att din mätare visar fel ska du i första hand vända dig till ditt elnätbolag. Enligt de allmänna avtalsvillkoren har du rätt att få den kontrollerad av ditt elbolag. Visar det sig att den är trasig står de för kostnaden, men fungerar den är det däremot du som får betala.
Och hur blir det med de höga elräkningarna?

– Vi ansvarar för krav på mätare och att elnätföretag kvalitetssäkrar sina mätare, men inte över regler om kompensation om mätare har visat fel. Vid en tvist kan man vända sig till en konsumentvägledare eller Allmänna Reklamationsnämnden.

”Ibland kan det vara fel på fakturan”

Enligt Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå, är det emellertid ovanligt med tvister om att elmätare går fel.

– Oftast finns det naturliga skäl till varför förbrukningen springer iväg, som att något som drar el har slagits på och sedan glömts bort. Eller att det är fel på fakturan, det vill säga att det anges en annan mätarställning än den på elmätaren. Misstänker man att något är fel bör man dock i första hand kontakta sitt elnätsföretag. Och om frågan då inte löser sig kan man kontakta oss eller kommunens energirådgivare för ytterligare råd.

”Vissa mätare underkänns”

Även Stefan Svensson på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som ägnar sig åt provning och certifiering av svenska elmätare, säger att det är ovanligt att elmätare visar fel – men att det fortfarande händer.

– Det är precis som med all annan elektroniskt utrustning; även elmätare kan gå sönder. Den vanligaste orsaken är åsköverspänning. Det görs ju regelbundna stickprov och då händer det att elmätare underkänns och tas ner.
Till skillnad från övriga tycker Stefan Svensson dock inte att prövningar av elmätare är en lika självklar lösning:

– Nej, det rekommenderar jag inte. Elmätare kan gå sönder på så många olika sätt. Vissa tål inte fukt eller vissa temperaturer, och om vi då får in de på labbet så funkar de bra när de väl är här. Det säkraste, skulle jag säga, är att be elbolaget att få en parallell mätare uppsatt. Då kan man med egna ögon se skillnaden mellan den ena och andra mätaren och behöver heller inte förlita sig helt på att kontrollbolaget ska göra rätt.

Följ ämnen i artikeln