Svenska upptäckten ett genombrott för solkraft

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-01-18

Experten: ”En väldigt effektiv solcell”

Svenska forskare har utvecklat en ny typ av solkraftsteknik.

Nu finns förhoppningar om att de nya och mer effektiva cellerna ska kunna användas i större solkraftsanläggningar i framtiden.

– Jag ser en stor potential i den här tekniken, säger Knut Deppert, professor i fysik till Sveriges Radio.

Forskare vid Lunds tekniska högskola har med hjälp av så kallade nanotrådar skapat en ny typ av solcell som banar väg för mer effektiv och billigare elproduktion.

– Vi har utvecklat en process som med relativt lite materialåtgång kan skapa en väldigt effektiv solcell, säger Knut Deppert till Sveriges Radio.

Högre verkningsgrad

De supertunna nanotrådarna - en miljon trådar får plats i ett vanligt hårstrå - kan liknas vid antenner som suger åt sig solljuset och genererar el. Med den nya tekniken har forskarna i Lund lyckats nå en verkningsgrad på nästan 14 procent, vilket är mer än vad vanliga solceller ger i dagsläget. Resultaten är de första som visar att det går att använda nanotrådar i solceller. Nu jobbar forskarna för att öka verkningsgraden ytterligare.

– Det är i mina ögon väldigt viktigt då man kan minska kostnaden på solenergi antingen genom att göra materialet väldigt billigt eller öka verkningsgraden, säger Knut Deppert.

”Inte gratis”

Förhoppningen är att de nya solcellerna ska kunna användas i stora solkraftsanläggningar när tekniken kommer ut på marknaden. Eftersom solen ger 5000 gånger mer energi än vad hela jordens befolkning förbrukar ser forskarna stor utvecklingspotential för de nya cellerna.

– Solen är gratis i sig, men det är inte gratis att framställa solceller. Det är inte gratis att koppla den till nätet och det är inte gratis att ta hand om förbrukade solceller, och det är de miljöaspekter som måste beaktas.

Följ ämnen i artikeln