Rädda dina minnen

Uppdaterad 2011-06-01 | Publicerad 2011-05-31

Räddad PC:n brann och platsskalet smälte över hårddisken. Men trots det gick det att rädda den data som fanns på hårddisken.

Ta backup på datorn regelbundet. Låter du bli riskerar du att alla digitala minnen förstörs på ett ögonblick.

Vill du rädda kraschade data kan det kosta över 20 000 kronor – som inte täcks av försäkringar.

Även om du tar regelbunden backup av din dator och ser till att materialet finns lagrat och uppdaterat i molnet, på lösa diskar, minnespinnar eller cd, kan det värsta inträffa: En diskkrasch. Och om kraschen kommer precis när man läst över massor av bilder från kameran, tömt kamerans minneskort och inte hunnit backa upp filerna, kan det betyda katastrof.

Har man ingen backup, då har man ingen säkerhet alls och hela innehållet på hårddisken kan bli oanvändbart.

Diskkraschar är vanligare än man tror och konsekvenserna blir ofta ödesdigra. En diskkrasch kan jämföras med en människa som drabbas av en stroke och förlamning. Minnen och andra förmågor finns där, men kroppen lyder inte längre.

– Vi kontaktas varje dag av människor som drabbats av diskkrascher och väldigt många av dem har inga bra backuper eller ingen backup alls, säger Åke Ljungqvist, Sverigechef för Ibas, ett företag som specialiserat sig på att rädda data.

När hårddisken med alla familjebilder, all musik, alla filmer, alla dokument man skrivit de senaste åren slutar svara och datorn inte länge startar blir läget akut.
 

Mycket går att rädda, men väldigt sällan allt. Många tror att det räcker med att radera filerna på datorn för att de ska vara borta. Men så är det inte. Inte ens om man använder speciella raderingsprogram försvinner all data.

– Så länge man inte skrivit över med ny data går det i regel att få fram vad som tidigare funnits på disken, säger Åke Ljungqvist.

På Ibas har man exempel på mycket skadade diskar som ändå gått att rädda. Och på känslig data som användaren trodde var raderad för gott. Ett sådant exempel är pingstkyrkopastorn Helge Fossmo som dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. De sms han hade skickat till sin barnflicka blev viktiga bevis i målet mot honom. Sms som Fossmo hade raderat, men som Ibas tekniker lyckades få fram ändå.
 

Men att rädda data är ingen billig historia.

– Det krävs mycket avancerad utrustning i laboratorier för att verkligen kunna rädda data från kraschade diskar. Vi är det enda företaget i Skandinavien som har sådan utrustning och de flesta av våra kunder som väljer att rädda data är fortfarande företag som har råd att betala, säger Åke Ljungqvist.

I dammsäkra utrymmen, så kallade renrum, iklädda ”rymddräkter”, använder man specialutrustning för att ta isär hårddisken och vid behov ”transplantera” in nya delar för att få den att fungra så att man kan få ut datan.

För att skaka ut det som går att rädda kan kostnaden snabbt springa i väg över 10 000 kronor. Bara att få disken analyserad för att se vad som eventuellt går att rädda kostar mellan 1000-3 500 kronor.

Det är kostnader som inte täcks av hemförsäkringen.

– Den täcker datorn om den går sönder maskinellt, eller om man tappar den. Men den täcker inte data som finns lagrat på datorn, säger Anna Snell på Trygg-Hansa.

Villkoren är i stort sett desamma på alla hemförsäkringar. Försäkringsbolagens hållning är att det är kunderna som får ansvara för att man tar backup och lagrar de viktigaste filerna på annan plats också.

– Det är så pass enkelt att ta backup i dag. Man kan lagra på nätet eller man kan ju till och med mejla viktiga filer till sig själv, säger Anna Snell.

Följ ämnen i artikeln