Så lagar du festmiddag på det smala sättet

Publicerad 2014-03-07

Är du orolig att helgens middag ska synas på vågen? Viktklubbs dietist Josefine Jonasson tipsar om hur du kan laga lyxiga middagar på det smala och smarta sättet.

– Mer fett betyder inte godare mat, säger  Josefine Jonasson.

Helgmiddagen på restaurangen kan vara en riktig viktfälla, särskilt då en korg med bröd ställs fram tillsammans med olja innan middagen ens har börjat. Men lagar du hemma behöver den inte bli samma bov.

– Något man kan tänka på när man lagar en festmiddag är att mer fett inte betyder godare mat, säger Josefine Jonasson

En typisk kalorifälla är såsen eller skyn som ofta innehåller mer grädde och fett än vad som är nödvändigt.

– Hela såsen behöver inte vara baserad på grädde. Använd mjölk och runda av med lite grädde i stället. Har man stekt sin mat i mycket fett är det heller ingen bra ide att använda detta som sky.

När det kommer till kött är det filéer man ska satsa på.

– Filén är alltid den del som innehåller minst fett. Sedan behöver det inte alltid vara potatisgratäng eller pommes till. Testa att ungnsrosta potatisen i mindre fett i stället.

Ett annat knep är att dryga ut rätten med lyxig sallad

– Man ser gärna en full tallrik så att dryga ut maten med en god sallad är en bra idé.

Snittar med härlig räkröra

6 snittar (104 kcal per portion)

1 baguette

150 g skalade räkor

50 g ishavsrom

1 dl minifraiche

25 g finhackad röd lök

2 msk finhackad dill

1 citron

Gör så här:

1. Skär baguetten i skivor.

2. Blanda samman räkor, ishavsrom, minifraiche, rödlök och dill.

3. Fördela röran på brödskivorna.

4. Garnera med citronskivor och dill.

Torskrygg med wasabirom

4 portioner (168 kalorier per portion)

1 torskryggsfilé 150 g

salt och svartpeppar

200 g morötter

4 tsk smör

4 msk hackad persilja

4 msk wasabirom

8 skivor citron

Gör så här:

1. Strö på salt och peppar på fisken och lägg i en kastrull. Häll på vatten och låt sjuda i 5 minuter.

2. Skala och skär morötterna i

stavar.

3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek morötterna hastigt.

4. Blanda ner persilja, salt och

peppar och lägg upp på en tallrik.

5. Lägg på fisken och toppa med en klick rom. Dekorera med citron­skivor.

Jordgubbsgazpacho

4 portioner (84 kcal per portion)

7,5 dl jordgubbar

1 dl jordgubbsjuice

1,5 msk honung

0,5 msk färsk mynta

Gör så här:

1. Mixa jordgubbarna slätt i en mixer.

2. Tillsätt juice, honung och is.

3. Fyll upp i glas och servera direkt.

Text: Rebecka Wållgren

Recept: Viktklubb, Ulrika Davidsson

Foto: Juliana Wiklund, Aftonbladet, Viktklubb