Vad ska man grilla om man försöker gå ner i vikt?

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2013-05-20

Att veta vad man kan man äta med gott samvete och vad man bör skippa på grillkvällarna om man försöker gå ner i vikt är inte helt enkelt. Ta hjälp av dietistens smarta grillguide – helt gratis.

Vad är egentligen Viktklubb? Läs mer här direkt
Det kvittar om du är köttälskare, vegetarian eller fiskfantast. Sommaren är för de flesta synonym med härliga grillkvällar. Om du försöker äta sunt och gå ner i vikt är grillningen ingen viktfälla i sig, men det är väldigt lätt hänt att det blir för mycket av det goda. Viktklubbs Dietist Josefine Jonasson menar dock att det viktigaste är att tänka på mängden mat du stoppar i dig. Det är lätt hänt att man ser grillkvällar som något annat än en middag och därför äter alldeles för mycket. För att klara grillkvällarna utan att gå upp i vikt finns en del saker du bör tänka på.
Vill du ha mer tips och råd på hur du ska äta? Kolla här

Josefines smala grilltips

1. Fetare kött som tex entrecote brukar ge saftigare resultat. Vill du vara försiktig med fettet, skär bort det efter tillagning. På så sätt behåller du saftigheten men slipper få i dig onödigt fett.
2. Kyckling utan skinn (filé eller bröst), fisk och grönsaker är det bästa alternativen att grilla.
3. Egna såser som du själv gör är ofta bättre än köpta. Då har du koll på innehåll och luras inte av onödiga ingredienser. Egen tzatziki med yoghurt, vitlök och gurka är dessutom mycket godare än köpt.
4. Var försiktig med alkoholen på grillkvällarna. Självklart kan du njuta av vin eller öl, men tänk på att det är lätt hänt att det blir för mycket. Är det värt det? Ställ den frågan innan och inte efter.
5. Tänk på att problemet sällan är det man lägger på grillen, det är ofta tillbehören.
6. Se upp för kryddsmören. Välj hellre en klick egengjord tzasiki eller en annan dressing eller sås.
7. Släck törsten med kalorifri dryck. Skippa läsk och saft.
8. Tänk kvalitet istället för kvantitet.
9. Skippa färdiga marinader och gör din egen. Olja, soya och lite färska kryddor är en perfekt smakhöjare. Marinader över lag är ingen större viktfara.
10. Bakad potatis går alldeles utmärkt att äta till din grillade kött eller fiskbit. Tänk på att skippa bara smöret till.
11. På sommaren och på grillkvällarna är desserter vanligt. Se upp med för mycket glass och gör grillspett med frukt och lägg på grillen istället.
Kolla: Här är några som har fått hjälp i Viktklubb

Följ ämnen i artikeln