Vill du gå ner i vikt? Testa att byta ut dina såser

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2014-09-25

Brunsås, remouladsås, rödvinssås och bernaisesås. Vi svenskar är tokiga i såser, men tyvärr sätter de ofta sig runt midjan. Här är dietisten tips på hur du hittar andra alternativ.

Vilka såser skulle du säga är värst, med avseende på kaloriinnehåll?
– Bearnaisesås och remouladsås tillhör de absoluta värstingarna på  grund av sina höga fettinnehåll.
Vad kan man byta ut såserna mot så att maten inte blir för "torr"?
– Dels kan man förstås dra ner på mängden fett, det vill säga byta grädde mot mjölk och så vidare, men man kan också byta ut hela såsen mot en lättare variant. En vanlig brunsås gjord på mjölk är helt okej, liksom yoghurtsåser med kryddning. Våga prova olika kryddor och använd dem rikligt. Ett annat tips är att göra en ordentlig sallad till maten och eventuellt ta lite balsamvinäger på, då blir det inte alls torrt.

Finns det någonting annat man kan tänka på?
– Absolut, kom ihåg att såsen bör vara ett tillbehör och inte något som resten av maten ska simma i. För tyvärr är det ofta såsen som avgör om måltiden ska bli en kaloribomb eller inte, så för att undvika det kan det vara bra att värdera såsen. Är bearnaisesås värd lika mycket som samma mängd choklad (i vikt) eller föredrar du att piffa upp salladen med rostad mandel istället för remouladsås? Energiinnehållet är detsamma.

Kolla: Hur mycket kan du gå ner i vikt med Viktklubb?

Följ ämnen i artikeln