Snusare? Då är risken för fetma dubbelt så stor

Uppdaterad 2016-04-01 | Publicerad 2016-03-31

Risken för övervikt eller fetma är dubbelt så stor hos snusande män som hos de som inte använder nikotin alls, visar forskning från Uppsala universitet.
– Det är svårt att säga vad som är hönan och ägget, vi kan i alla fall se ett samband mellan övervikt och snusning, säger forskaren Sara Holmberg.

Runt 20 procent av svenska män snusar dagligen, ändå vet vi ganska lite om snusets hälsoeffekter. En forskningsstudie visar dock att snusning kan ge ökad risk för övervikt och fetma. Men vad som orsakar sambandet är fortfarande inte klart.

Svårt att veta vad som är hönan och ägget
I studien fick 1 782 svenska män mellan 40 och 60 år svara på frågor om sin vikt, livsstil och hälsa. Även faktorer som ålder, fysisk aktivitet, utbildningsnivå, fettintag och alkoholkonsumtion togs med i beräkningen och ändå fanns sambandet kvar: Sannolikheten för att snusarna skulle vara överviktiga eller feta i jämförelse med andelen män som inte snusade var dubbelt så stor.
– Tyvärr vet vi inte vad sambandet beror på eftersom det är svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget i den här typen av undersökningar, säger Sara Holmberg, som tillsammans med läkarkollegan Anders Thelin kommit fram till resultaten vid Uppsala universitet.

Rubbar belöningssystemet
Men även om det är svårt att avgöra varför snusare oftare är överviktiga, så vet forskarna att nikotin påverkar en rad hormoner och transmittorsubstanser i hjärnan. Det ökar till exempel frisättningen av fettsyror och kortisol i kroppen och kan bidra till bukfetma och högt blodtryck.
– Nikotin rubbar också belöningssystemet i hjärnan och det har betydelse för hur man äter. Dessutom finns det väldigt många ämnen i snus, utöver nikotin, som skulle kunna påverka ämnesomsättningen och fettnivåerna i kroppen. Det vet vi inte ännu, säger Sara Holmberg.

Finns väldigt lite forskning
För att få reda på det behövs mer forskning.
– Hälsoeffekterna av snus är underforskat. Det används ju i princip bara i Norden och till viss del i Nordamerika och det finns väldigt lite forskning på hälsoeffekterna om man jämför med rökning. Vi behöver undersöka snusandet mycket mer för att kunna förstå riskerna.
Behöver du hjälp med din vikt? Läs mer här

Lisa Halldén