Fixa frestelserna

Publicerad 2014-04-28

När det berömda suget kickar in faller vi ofta för våra frestelser. Men det finns knep. Viktklubbs psykolog hjälper dig att stå emot.

– Motstår du din frestelse tillräckligt många gånger så blir det en vana, säger Klara Edlund.

Godis, chips, fet mat och socker. Att falla för frestelser är att falla för något du inte planerat. Men det går att motstå suget som är så starkt just i stunden.

– Det blir lättare ju fler gånger du klarar av att stå emot. Gör du det tillräckligt många gånger så blir det en vana, säger Klara Edlund.

Sociala sammanhang som ­fikan med kompisen, after worken­ med kollegorna är ofta fyllda av frestelser.

– Att identifiera sina egna risksituationer är jätteviktigt. Är det högtider, fredagsmyset, middagen med vännerna eller semestern som är värst för dig?

När du spaltat upp dina risksituationer är nästa steg att ­göra en konkret plan för hur du ska lösa situationen.

–Buffé är för många en risk­situation. Ett smart knep är att välja ut bara guldkornen, njut fullt ut av dem och beröm dig själv för att du inte tog mer fastän du kanske fortfarande var sugen, säger Klara Edlund.

Även på sittande middag finns det sätt att hålla sig till sin kostplan och inte falla för frestelser.

– Var mätt när du går bort och äter. Det minglas lätt lite längre än vad som var tänkt och maten fördröjs. Är den här situationen tuff och frestande i vanliga fall blir den ännu tuffare om du är hungrig. Har du grundat med energisnål mat är det dock lättare.

5 smarta tips

1. Ät frukost, lunch och middag. Då minskar du risken för att bli småsugen.

2.  Inför en 10-minuters spärr för allt onyttigt. Är du fortfarande lika sugen när tiden är ute – ät – men gör det långsamt och i små mängder!

3. Bestämmer du dig för att äta godis, När du äter  godis – ta ­bara halva biten.

4.  Ät alltid en i taget. Ta ett chips, en jordnöt åt gången och svälj innan du tar nästa. Mängden blir mindre och njutningen större.

5. Lägg ner besticken mellan varje tugga. Ät långsamt så är det lättare att känna när du är mätt.

Text: Rebecka Wållgren